Κοσμος

Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή επιχείρηση «Division 98» και η έκκληση του Λιβάνου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο
Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο © EPA/ATEF SAFADI

Σφοδρές μάχες του IDF με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο - Η ισραηλινή επιχείρηση «Division 98» και η έκκληση του Λιβάνου

Οι χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο θα βάζουν στο στόχαστρο τα προπύργια της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων που απειλούν το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά του λαού του Λιβάνου.

«Αυτές οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτς και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε τα λιβανέζικα χωριά (που βρίσκονται) δίπλα στα ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις έτοιμες για επίθεση στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Israeli strike hits Lebanon’s Ein al-Hilweh Palestinian refugee camp | Al Jazeera Newsfeed

«Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του»

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του», εκτίμησε σήμερα ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος μαζί με τον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Περίπου ένα εκατομμύριο του πληθυσμού μας εκτοπίστηκε λόγω του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου», τόνισε ο Μικάτι, προσθέτοντας ότι «απευθύνουμε έκτακτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερης βοήθειας για τους εκτοπισμένους».

LIVE: View of Beirut skyline as Israel begins ground offensive in southern Lebanon

Ο Μικάτι συναντήθηκε σήμερα με τον συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, τον Ίμραν Ρίζα, και μαζί ζήτησαν να συγκεντρωθούν 426 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στους αμάχους.

“Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για τον Λίβανο Ίμραν Ρίζα απηύθυναν έκτακτη έκκληση 426 εκατ. δολαρίων προκειμένου να κινητοποιηθούν επειγόντως πόροι για τους αμάχους που έχουν επηρεαστεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης η οποία οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο”, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Η ισραηλινή επιχείρηση «Division 98» στον Λίβανο

Η επίλεκτη μονάδα «Division 98» αποτελεί, σύμφωνα με την Jerusalem Post, την αιχμή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που από χθες το βράδυ πραγματοποιούν επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post η ομάδα αυτή ήταν υπεύθυνη για τις νίκες των IDF και «το τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς της Χαμάς» στη Χαν Γιουνίς «την ισχυρότερη στρατιωτική μονάδα» της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Μαζί με την Division 98, στον Λίβανο επιχειρούν η ειδική μονάδα Egoz των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές και η 7η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων των IDF.

Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και Ισραήλ συμφωνούν στην «ανάγκη» να «διαλυθούν υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πεισμένος, όπως και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολά, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πως διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Λιβάνου εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο κ. Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός ε.α. έκανε τα σχόλια αυτά σε συνδιάλεξη που είχε το βράδυ με τον κ. Γκάλαντ. Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολά δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο κ. Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Guardian και Jerusalem Post

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.