Κοσμος

Λίβανος: Ο στρατός αποσύρεται από τα σύνορα - Αρχίζει η επέμβαση του Ισραήλ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενημέρωσε και επίσημα τις ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λίβανος: Ο στρατός αποσύρεται από τα σύνορα - Αρχίζει η επέμβαση του Ισραήλ

Τα λιβανέζικα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από θέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ σε απόσταση τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων βόρεια των συνόρων, δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Η υποχώρηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τις περιοχές γύρω από τις κοινότητες Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο ως κλειστή στρατιωτική ζώνη και δήλωσε ότι η είσοδος στις περιοχές αυτές απαγορεύεται. Είπε ότι η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε καθώς αυξήθηκαν οι εικασίες για επικείμενη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, ελήφθη μετά από αξιολόγηση της κατάστασης.

Ο Amal Al-Hourani, δήμαρχος του Jdeidet Marjayoun, ενός λιβανέζικου χωριού με χριστιανική πλειοψηφία σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε στο Reuters ότι δύο ντόπιοι είχαν λάβει τηλεφωνήματα προφανώς από τον ισραηλινό στρατό που τους έλεγαν να εκκενώσουν την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ενισχύοντας τα σενάρια ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση τον Λίβανο.

«Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά στόχων μαχητών στο Λίβανο αποτελούν μέρος μιας σύγκρουσης που εκτείνεται από τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έως τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη και το Ιράκ. Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση.