Κοσμος

Λεπεν: Ο πατέρας της Ζαν-Μαρί ακούει νεοναζιστικά τραγούδια

Με μήνυση απειλεί η κόρη του για το βίντεο που διέρρευσε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεπεν: Ο πατέρας της Ζαν-Μαρί ακούει νεοναζιστικά τραγούδια
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

Λεπεν: Ο πατέρας της Ζαν-Μαρί ακούει νεοναζιστικά τραγούδια

Η Μαρίν Λεπέν σχεδιάζει να μηνύσει ένα ροκ συγκρότημα νεοναζί, αφού τα μέλη του εμφανίστηκαν σε βίντεο με τον ηλικιωμένο πατέρα της το Σαββατοκύριακο.

Το βίντεο, το οποίο αποκτήθηκε και κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στο γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart, εμφανίστηκε τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα μιας δίκης για υπεξαίρεση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προεδρικές φιλοδοξίες της Λεπέν. Το βίντεο φαίνεται να δείχνει τον 96χρονο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, και μέλη του συγκροτήματος Match Retour με έδρα τη Λυών στο σπίτι του ηλικιωμένου Λεπέν δυτικά του Παρισιού, ανέφερε το Mediapart.

Το Match Retour συνδέεται, σύμφωνα με το Mediapart, με τη βρετανική ομάδα λευκής υπεροχής με την ονομασία Blood & Honour. Το Southern Poverty Law Center με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί τους εξτρεμιστές, αποκαλεί την ομάδα «σκιώδη διεθνή συνασπισμό ρατσιστικών συμμοριών skinhead». Το γαλλικό παρακλάδι της ομάδας τέθηκε εκτός νόμου το 2019.

Ο διάδοχος του Εθνικού Μετώπου, ο Εθνικός Συναγερμός, ανέφερε σε ανακοίνωση που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO ότι θα καταθέσει επίσημη καταγγελία κατά των μελών του Match Retour για την εκμετάλλευση της φθίνουσας υγείας του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε καταδικαστεί επανειλημμένα για υποκίνηση φυλετικού μίσους και είναι διαβόητος στη Γαλλία για την υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος. Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ανέλαβε τα ηνία από τον πατέρα της το 2011, τον απέβαλε από το κόμμα τέσσερα χρόνια αργότερα λόγω των αντισημιτικών του σχολίων.

Τόσο ο πατέρας όσο και η κόρη συγκαταλέγονται μεταξύ των 27 ατόμων που συνδέονται με τον Εθνικό Συναγερμό που δικάστηκαν τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν ένα σύστημα υπεξαίρεσης χρημάτων από την Ευρώπη. 

Η Μαρίν Λε Πεν έχει αρνηθεί την ύπαρξη αδικημάτων. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν θα απουσιάσει από τη δίκη και έχει τεθεί υπό νομική προστασία λόγω της φθίνουσας υγείας του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.