Κοσμος

Έβερεστ: Eπιστήμονες εξηγούν γιατί συνεχίζει να «ψηλώνει»

Παίρνει περίπου 0,2-0,25 χιλιοστά κάθε χρόνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έβερεστ: Eπιστήμονες εξηγούν γιατί συνεχίζει να «ψηλώνει»

Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της Γης - που υψώνεται 8,85 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας - και στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Ενώ αυτό και τα υπόλοιπα Ιμαλάια συνεχίζουν μια αδυσώπητη ανύψωση που χρονολογείται από τη γέννησή τους πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, όταν η ινδική υποήπειρος συγκρούστηκε με την Ευρασία, το Έβερεστ αυξάνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι γνωρίζουν τον λόγο και έχει να κάνει με τη μνημειώδη συγχώνευση δύο κοντινών ποτάμιων συστημάτων.

Το Έβερεστ έχει κερδίσει περίπου 49-164 πόδια (15-50 μέτρα) σε ύψος λόγω αυτής της αλλαγής στο περιφερειακό σύστημα ποταμών, με τον ποταμό Κόσι να συγχωνεύεται με τον ποταμό Αρούν πριν από περίπου 89.000 χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές. Αυτό μεταφράζεται σε ρυθμό ανύψωσης περίπου 0,01-0,02 ίντσες (0,2-0,5 χιλιοστά) ανά έτος.

Η γεωλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπαν, ονομάζεται ισοστατική ανάκαμψη. Πρόκειται για την ανύψωση των χερσαίων μαζών στο φλοιό της Γης όταν το βάρος της επιφάνειας μειώνεται. Ο φλοιός, το εξώτερο στρώμα της Γης, ουσιαστικά επιπλέει πάνω σε ένα στρώμα μανδύα από καυτό, ημίρρευστο πέτρωμα.

Σε αυτή την περίπτωση, η συγχώνευση των ποταμών - περισσότερο σαν εχθρική εξαγορά, με τον Kosi να υποτάσσει τον Arun καθώς οι ποταμοί άλλαζαν πορεία με την πάροδο του χρόνου - είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διάβρωσης που παρέσυρε τεράστιες ποσότητες βράχων και χώματος, μειώνοντας το βάρος της περιοχής κοντά στο Έβερεστ.

«Η ισοστατική ανάκαμψη μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πλωτό αντικείμενο που προσαρμόζει τη θέση του όταν αφαιρείται το βάρος», δήλωσε ο γεωεπιστήμονας Jin-Gen Dai του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας στο Πεκίνο, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience.

«Όταν ένα βαρύ φορτίο, όπως πάγος ή διαβρωμένος βράχος, απομακρύνεται από τον φλοιό της Γης, η γη από κάτω ανεβαίνει αργά ως απάντηση, όπως ένα πλοίο που ανεβαίνει στο νερό όταν ξεφορτώνεται φορτίο», πρόσθεσε ο Dai.

Το Έβερεστ, που ονομάζεται επίσης Sagarmatha στα νεπαλέζικα και Chomolungma στα θιβετιανά, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Νεπάλ και της Αυτόνομης Περιοχής Θιβέτ της Κίνας. Πήρε το όνομά του από τον Τζορτζ Έβερεστ, έναν Βρετανό τοπογράφο του 19ου αιώνα στην Ινδία.

Πηγή: Reuters