Κοσμος

Τα τρία παράλληλα μέτωπα του Ισραήλ και το μήνυμα στο Ιράν

Ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για τη χερσαία επέμβαση στον Λίβανο, ενώ χτυπάει όλους τους συμμάχους της Τεχεράνης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο ©Carl Court/Getty Images

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στον Λίβανο, που ίσως πραγματοποιηθεί ακόμη κι απόψε

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ διευρύνονται οι επιθέσεις εναντίον όλων των οργανώσεων - συμμάχων του Ιράν.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post. Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος.

Κατόπιν αυτής της ενημέρωσης, η επιχείρηση του Ισραήλ στον Λιβανο μπορεί να ξεκινήσει ακόμη κι απόψε, Δευτέρα. 

Εν όψει της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο, το Ισραήλ συνεχίζει το μπαράζ κατά στόχων της Χεζμπολάχ, ενώ στο στόχατρο έχουν βρεθεί τόσο η Χαμάς, όσο και οι Χούθι. 

Το μήνυμα προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δίστασε να απευθυνθεί απευθείας στον ιρανικό λαό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «περιοχή στη Μέση Ανατολή», στην οποία δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ.

Το μήνυμα του Νετανιάχου προς το Ιράν

«Δεν υπάρχει περιοχή στη Μέση Ανατολή στην οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να φθάσει», είπε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα, όπου προειδοποιεί τον ιρανικό λαό ότι «το καθεστώς του βυθίζει την περιοχή μας βαθύτερα στο σκοτάδι και βαθύτερα στον πόλεμο».

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βύθισε τη Μέση Ανατολή «βαθύτερα στον πόλεμο» εις βάρος του ίδιου του λαού της και πως η ιρανική κυβέρνηση φέρνει τους Ιρανούς «πιο κοντά στην άβυσσο».

Το Ιράν και το Ισραήλ θα είναι σε ειρήνη όταν το Ιράν είναι «επιτέλους ελεύθερο», κάτι που, όπως είπε, «θα έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος».

PM Netanyahu: "The people of Iran should know - Israel stands with you"

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στο Λίβανο, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής ηγέτης της οργάνωσης Ναΐμ Κασέμ, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή στον τέως ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανότητα. Και είμαστε έτοιμοι, αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν από την ξηρά, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία εμπλοκή», τόνισε σε ομιλία του από άγνωστη τοποθεσία ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Μιλούσε ενώ συνεχίζονταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Βηρυτό και αλλού στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στην οργάνωση, αλλά οι επιθέσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή επίσης σε περίπου 1.000 Λιβανέζους, ενώ σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Η δολοφονία του Νασράλα, μαζί με τη δολιοφθορά και τις εκρήξεις στις συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσης και τη δολοφονία άλλων ανώτερων διοικητών της, αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα στη Χεζμπολάχ από τότε που το Ιράν τη δημιούργησε το 1982 για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Την είχε μετατρέψει στην πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου, με ευρεία επιρροή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο Κασέμ είπε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε βάθος 150 χιλιομέτρων (93 μίλια) στο ισραηλινό έδαφος και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή.

«Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο... Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να είναι μακρά», είπε. «Θα νικήσουμε όπως νικήσαμε στην απελευθέρωση του 2006 απέναντι στον ισραηλινό εχθρό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επίσης εξοντώσει ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας, λέει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιστρέψουν οι πολίτες του στις εκκενωμένες κοινότητες στα βόρεια σύνορά του με ασφάλεια.

«Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, και αυτό περιλαμβάνει και εσάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Israel expands strikes on Iran proxies, building up military presence near Lebanon border

Τα τρία μέτωπα του Ισραήλ

Λίγες ώρες πριν μιλήσει ο Κάσεμ της Χεζμπολάχ, η Χαμάς δήλωσε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον ηγέτη της στο Λίβανο, Φατέχ Σερίφ Αμπού ελ-Αμίν, μαζί με τη σύζυγο, το γιο και την κόρη του στη νότια πόλη Τύρος τη Δευτέρα.

Μια άλλη παράταξη, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι τρεις από τους ηγέτες του έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση στη συνοικία Κόλα της Βηρυτού - το πρώτο τέτοιο χτύπημα εντός των ορίων της πόλης.

Το κύμα των ισραηλινών επιθέσεων σε στόχους μαχητών στον Λίβανο αποτελεί μέρος μιας σύγκρουσης που εκτείνεται επίσης από τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στην Υεμένη, το Ιράκ και στο εσωτερικό του ίδιου του Ισραήλ. Η κλιμάκωση έχει εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση.

Την Κυριακή, το Ισραήλ εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, τροφοδοτώντας τους φόβους για διολίσθηση προς μια καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση σε πολλαπλά μέτωπα.

Στην επίθεση στο λιμάνι της Χοντέιντα συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη και φαίνεται ότι είχαν στόχο εγκαταστάσεις καυσίμων, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αποβάθρες στα λιμάνια Ras Issa και Hodeidah. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες επιχειρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην κρίση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο στην περιοχή.

Τα μέσα ενημέρωσης των Χούθι ανέφεραν ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 33. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στα περισσότερα μέρη της Χοντέιντα.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή στόχευε τους Χούθι, οι οποίοι χτυπούν επί μήνες ισραηλινούς στόχους σε ένδειξη, όπως λένε, αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Οι Χούθι έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Σάββατο, εξαπέλυσαν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του κύριου διεθνούς αεροδρομίου του Ισραήλ, όταν έφτανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.