Κοσμος

Ναΐμ Κάσεμ: Τι γνωρίζουμε για τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ που έκανε την πρώτη του εμφάνιση

Στην τρομοκρατική οργάνωση από το 1991 - Τι ζήτησε από τους υποστηρικτές του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ναΐμ Κάσεμ: Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ έκανε την πρώτη του εμφάνιση - Τι ζήτησε από τους υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης

Ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει διάδοχο του Χασάν Νασράλα,«με την πρώτη ευκαιρία» και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, το Al Manar, ο Ναΐμ Κάσεμ είπε πως ο Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, διαψεύδοντας τον θάνατο περίπου 20 μελών της Χεζμπολάχ που ανακοίνωσε το Ισραήλ κατά το πλήγμα του στα νότια προάστια της Βηρυτού την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Ναΐμ Κάσεμ δεν διευκρίνισε πότε θα οριστεί ο διάδοχος του Νασράλα, ούτε πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Είπε πως τα μέλη της Χεχμπολάχ είναι έτοιμοι να αποκρούσουν τυχόν χερσαία εισβολή με την οποία απειλεί το Ισραήλ.

Ο Κάσεμ, που ζήτησε από τους υποστηρικτές της οργάνωσης να κάνουν υπομονή, είπε πως η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει τη δολοφονία των στελεχών της προχωρώντας σε αντικαταστάσεις.

Η διάρκειας 19 λεπτών δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ

Ακολουθούν οι πληροφορίες που είναι γνωστές για τον Κάσεμ:

  • Είναι βετεράνος της οργάνωσης στην οποία υπηρετεί ως υπαρχηγός από το 1991.
  • Διορίστηκε στη θέση αυτή από τον προκάτοχό του Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης, τον Αμπάς αλ-Μουσάουι, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992, και παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε τα ηνία της Χεζμπολάχ ο Νασράλα.
  • Ξεκίνησε στο σιιτικό Κίνημα Αμάλ του Λιβάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1974. Αποχώρησε από το Αμάλ το 1979 μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε τις πολιτικές απόψεις πολλών νεαρών Λιβανέζων σιιτών.
  • Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
  • Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τον Ιούνιο, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ δεν ήταν να επεκτείνει τον πόλεμο, αλλά ότι αν της επιβαλλόταν ο πόλεμος τότε θα πολεμούσε.
  • Υπήρξε γενικός συντονιστής των προεκλογικών εκστρατειών της τρομοκρατικής οργάνωσης από τότε που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ να συμμετέχει, το 1992.
  • Γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία της Βηρυτού, Μπάστα Τάχτα, και η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Κφαρ Φίλα, στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου. Είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ