Κοσμος

Κρις Κριστόφερσον: Πέθανε ο θρύλος της κάντρι μουσικής

Τα τραγούδια που ξεχώρισαν, οι συνεργασίες και η υποκριτική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρις Κριστόφερσον
Κρις Κριστόφερσον: Πέθανε ο θρύλος της κάντρι μουσικής © Silver Screen Collection/Getty Images

Κρις Κριστόφερσον: Πέθανε ο θρύλος της κάντρι μουσικής - Τα τραγούδια που ξεχώρισαν, οι συνεργασίες και η υποκριτική

Πέθανε στα 88 του χρόνια ο Κρις Κριστόφερσον (Kris Kristofferson). Ο θρύλος της κάντρι μουσικής έφυγε από τη ζωή το Σάββατο έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

«Είμαστε όλοι τόσο ευλογημένοι για τον χρόνο που περάσαμε μαζί του», ανέφερε η οικογένεια του Κρις Κριστόφερσον σε δήλωσή της. 

Κρις Κριστόφερσον: Ο θρύλος της κάντρι πέθανε στα 88 του - Η πορεία του 

Το όνομα του Κρις Κριστόφερσον συνδέθηκε άρρηκτα με την κάντρι μουσική. Τραγουδοποιός και ο ίδιος, βρισκόταν συχνά στην κορυφή των τσαρτ των ΗΠΑ και οι διασκευές των τραγουδιών του αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες για καλλιτέχνες όπως οι Janis Joplin, Gladys Knight και Johnny Cash. Στα μέσα της δεκαετίας του '70, δούλεψε με σκηνοθέτες, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Σαμ Πέκινπα, και κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του δίπλα στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο ριμέικ του A Star is Born το 1976. Η Στρέιζαντ απέτισε φόρο τιμής στον συμπρωταγωνιστή της στο Instagram, γράφοντας ότι ήταν ένας «ιδιαίτερος» και «γοητευτικός» ερμηνευτής. «Ήταν χαρά μου που τον είδα να λαμβάνει την αναγνώριση και την αγάπη που τόσο άξιζε», έγραψε.

Η Ντόλι Πάρτον, η οποία ερμήνευσε ντουέτα με τον Kristofferson, όπως το From Here to the Moon και το Back, έγραψε: «Τι μεγάλη απώλεια. Τι σπουδαίος συγγραφέας. Τι σπουδαίος ηθοποιός. Τι υπέροχος φίλος. Θα σε αγαπώ πάντα, Ντόλι».

Ποιος ήταν ο Κρις Κριστόφερσον

Γεννημένος στο Τέξας το 1936, ο Κρις Κριστόφερσον φοίτησε στο γυμνάσιο στην Καλιφόρνια και αρχικά ήθελε να γίνει μυθιστοριογράφος, ενώ αργότερα σπούδασε λογοτεχνία στο κολέγιο Pomona στη νότια Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εμπνευσμένος από την εκκολαπτόμενη σκηνή του rock'n'roll, δεν σταμάτησε να τραγουδά και γράφει ακόμη κι όταν ήταν στον στρατό. «Ήμουν περήφανος που ήμουν ο καλύτερος εργάτης ή ο τύπος που μπορούσε να σκάψει τα χαντάκια πιο γρήγορα», είχε πει και συνέχισε: «Κάτι μέσα μου με έκανε να θέλω να κάνω τα δύσκολα πράγματα… Μέρος του ήταν ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας και κατάλαβα ότι έπρεπε να φύγω από τον στρατό και να ζήσω».

Μετακόμισε στο κέντρο μουσικής κάντρι του Νάσβιλ, όπου εργάστηκε ως μπάρμαν και ως θυρωρός για τα στούντιο ηχογράφησης Columbia. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγραψε τραγούδια για τον Jerry Lee Lewis και τραγουδιστές της κάντρι, συμπεριλαμβανομένων των Ray Stevens, Faron Young και Billy Walker. 

Όταν το τέταρτο άλμπουμ του Jesus Was a Capricorn έφτασε στην κορυφή του country chart το 1972, ο Κρις Κριστόφερσον είχε ξεκινήσει μια καριέρα ως ηθοποιός, εμφανιζόμενος για πρώτη φορά στο The Last Movie του Dennis Hopper. Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες περιλαμβάνουν τον ρόλο του παράνομου Billy the Kid στο Pat Garrett του Sam Peckinpah και τον Billy the Kid (1973), δίπλα στην Ellen Burstyn στο Alice Doesn't Live Here Anymore (1974) του Martin Scorsese και με τον Burt Reynolds στην αθλητική κωμωδία-δράμα Semi- Σκληρός (1977). Το A Star Is Born εδραίωσε την επιτυχία του στο Χόλιγουντ.

Στη δεκαετία του 1980, ήταν ένθερμος επικριτής του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και της εξωτερικής πολιτικής στην Κεντρική Αμερική, όταν οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τη μάχη κατά των αριστερών δυνάμεων στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα. Το άλμπουμ του Kristofferson του 1986 Repossessed έκανε αναφορά στις συγκρούσεις. Η καριέρα του στην υποκριτική ολοκληρώθηκε το 1996 παίζοντας τον κακό σερίφη Charlie Wade στο διάσημο νεογουέστερν Lone Star του John Sayles μαζί με τους Chris Cooper και Matthew McConaughey. 

Ο Κριστόφερσον αποσύρθηκε το 2021. Ο τελευταίος του ρόλος ήταν στο δράμα Blaze (2018) σε σκηνοθεσία του Ethan Hawke και το πιο πρόσφατο άλμπουμ του ήταν το The Cedar Creek Sessions του 2016.

Ο Κρις Κριστόφερσον παντρεύτηκε τρεις φορές, πρώτα με τη Φραν Μπερ το 1960. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Ρίτα Κούλιτζ το 1973 και το άλμπουμ με ντουέτα τους εκείνη τη χρονιά, Full Moon, έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Kristofferson, περνώντας στο Top 30 των ποπ τσαρτ. Χώρισαν το 1980. Έμεινε από την τρίτη σύζυγό του, Lisa Meyers, την οποία παντρεύτηκε το 1983 και απέκτησε πέντε παιδιά. Από τους προηγούμενους γάμους του είχε αποκτήσει τρία παιδιά. 

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.