Κοσμος

Explainer: Τι μπορεί να κάνουν στη συνέχεια η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ και το Ιράν;

Γενικεύεται ή όχι η κρίση στη Μέση Ανατολή;

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Explainer: Τι μπορεί να κάνουν στη συνέχεια η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ και το Ιράν; - Γενικεύεται ή όχι η κρίση στη Μέση Ανατολή; 

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του επί μακρόν ηγέτη της Χεζμπολάχ, από το Ισραήλ αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο με τη μαχητική οργάνωση.

Τα ενδεχομένως, φέρει την περιοχή ένα βήμα πιο κοντά σε μια πολύ ευρύτερη και ακόμη πιο επιζήμια σύγκρουση, η οποία θα συμπαρασύρει τόσο το Ιράν όσο και τις ΗΠΑ.

Πού είναι λοιπόν πιθανό να πάει από εδώ και πέρα; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρία βασικά ερωτήματα.

Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ παραπαίει από το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί. Οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί με τις συγκλονιστικές εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων συσκευών της, και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Ο αμερικανός αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής Mohammed Al-Basha λέει: «Η απώλεια του Hassan Nasrallah θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα».

Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα αναζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα, πριν καταστραφούν και αυτά.

Αλλά αν το πράξουν, σε μια μαζική επίθεση που θα κατακλύσει την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου, ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Τι θα κάνει το Ιράν;

Αυτή η δολοφονία αποτελεί τόσο μεγάλο πλήγμα για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ. Έχει ήδη ανακοινώσει πενθήμερο πένθος.

Έχει επίσης λάβει έκτακτες προφυλάξεις, κρύβοντας τον ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι, σε περίπτωση που δολοφονηθεί και αυτός.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την ταπεινωτική δολοφονία, τον Ιούλιο, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ξενώνα της Τεχεράνης. Αυτό που συνέβη τώρα θα κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να σκεφτούν κάποιου είδους απάντηση.

Το Ιράν διαθέτει έναν ολόκληρο γαλαξία συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούτι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Αλλά όποια απάντηση και αν επιλέξει το Ιράν, πιθανότατα θα τη βαθμολογήσει έτσι ώστε να είναι λίγο πιο κοντά στην πρόκληση ενός πολέμου που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει.

Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Αν κάποιος είχε οποιαδήποτε αμφιβολία πριν από αυτή τη δολοφονία, δεν θα έχει πλέον.

Το Ισραήλ δεν έχει σαφώς καμία πρόθεση να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την εκεχειρία των 21 ημερών που πρότειναν 12 έθνη, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι στρατιωτικοί του υπολογίζουν ότι έχουν την Χεζμπολάχ σε θέση ισχύος τώρα, οπότε θα θελήσει να συνεχίσει την επίθεσή του μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή αυτών των πυραύλων.

Αν δεν συνθηκολογήσει η Χεζμπολάχ -κάτι που είναι απίθανο- είναι δύσκολο να δούμε πώς το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο, δηλαδή να απομακρύνει την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, χωρίς να στείλει στρατεύματα στο έδαφος.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλάνα από την εκπαίδευση του πεζικού τους κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αλλά η Χεζμπολάχ έχει επίσης περάσει τα τελευταία 18 χρόνια, από το τέλος του τελευταίου πολέμου, εκπαιδεύοντας για να πολεμήσει τον επόμενο. Στην τελευταία δημόσια ομιλία του πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είπε στους οπαδούς του ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια ιστορική ευκαιρία».

Για τις IDF, η είσοδος στο Λίβανο θα ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε - όπως στη Γάζα - να πάρει μήνες.

Με πληροφορίες από BBC