Κοσμος

Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από τον τυφώνα «Χέλεν» στις ΗΠΑ - Μία από τις χειρότερες καταιγίδες της σύγχρονης ιστορίας

Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ζημιές δισεκατομμυρίων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στους 53 οι νεκροί από τον τυφώνα Χέλεν στις ΗΠΑ
Στους 53 οι νεκροί από τον τυφώνα Χέλεν στις ΗΠΑ © ERIK S. LESSER/EPA

Τυφώνας Χέλεν στις ΗΠΑ - 53 νεκροί - Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ζημιές δισεκατομμυρίων

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν από τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και των ανυπολόγιστων ζημιών που προκλήθηκαν σε σπίτια, δρόμους και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) βάσει αναφορών από τις κατά τόπους αρχές, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, 17 στην Τζόρτζια, 11 στη Φλόριντα, δύο στη Βόρεια Καρολίνα και ένας στη Βιρτζίνια.

Hurricane Helene kills at least 52 as dozens rescued from Tennessee hospital roof

«Θλίβομαι βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χέλεν», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς», συμπλήρωσε.

Στο Σένταρ Κι, ένα νησί μερικών εκατοντάδων κατοίκων στη Φλόριντα, στέγες σπιτιών ξηλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η Χέλεν έφθασε στη βορειοδυτική Φλόριντα το απόγευμα της Πέμπτης ως τυφώνας κατηγορίας 4, στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα.

Συνοδευόμενη από καταρρακτώδεις βροχές, η Χέλεν σάρωσε τις νοτιοανατολικές πολιτείες προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, προτού εξασθενήσει σταδιακά.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταιγίδες της σύγχρονης ιστορίας για ορισμένες περιοχές στο δυτικό τμήμα της πολιτείας», είπε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παρέμεναν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καταναλωτές στη Νότια Καρολίνα, περίπου 730.000 στην Τζόρτζια και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη σε άλλες πολιτείες.

Τι δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για τον τυφώνα Χέλεν

«Η καταστροφή που βλέπουμε στο πέρασμα του τυφώνα Helene είναι συγκλονιστική», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Η Τζιλ και εγώ συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και για όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτή την καταιγίδα».

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις επιπτώσεις της καταιγίδας σε πολλές πολιτείες από την Ντιν Κρίσγουελ, διαχειρίστρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, και τη Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την εσωτερική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Officials on the ground describe devastation left in Hurricane Helene’s path

Ο πρόεδρος τους έδωσε εντολή να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην επιτάχυνση της υποστήριξης προς τους επιζώντες της καταιγίδας και στην επιτάχυνση των προσπαθειών ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάπτυξης πρόσθετων ομάδων έρευνας και διάσωσης στη Βόρεια Καρολίνα, προστίθεται.

Hurricane Helene swamps Florida neighbourhoods after making landfall

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.