Κοσμος

Ανησυχία για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Απειλές και προειδοποιήσεις από Ισραήλ, Ιράν, Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά εκεί όπου βρισκόταν ο Νασράλα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβανος: Απειλές και προειδοποιήσεις από Ισραήλ, Ιράν, Χεζμπολάχ
Λίβανος: Απειλές και προειδοποιήσεις από Ισραήλ, Ιράν, Χεζμπολάχ © ABEDIN TAHERKENAREH/ EPA

Λίβανος: Απειλές και προειδοποιήσεις από Ισραήλ, Ιράν, Χεζμπολάχ - Τουλάχιστον 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά  εκεί όπου βρισκόταν ο Νασράλα 

Απειλητική για την παγκόσμια ειρήνη φαίνεται πως είναι η «επόμενη ημέρα» στη Μέση Ανατολή, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις βαριές απώλειες σε ανθρωπινό δυναμικό στο στρατόπεδο της Χεζμπολάχ. Λίγο μετά την εξόντωση του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί μάλιστα φαίνεται να παρακολουθούσαν τον Νασράλα επί μήνες.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας "επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών", ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

Israel continues airstrikes on Lebanon after Nasrallah's death

Το Ιράν ζητα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Ιράν ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με επιστολή προς το ΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην επιστολή αυτή, ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

Έκκληση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη Ρεχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.

Ερωτήθηκε επίσης εάν οι ΗΠΑ θα απαντούσαν σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει απονομή δικαιοσύνης την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

O Καναδάς προσφέρει 10 εκατ. δολάρια Καναδά σε βοήθεια στους αμάχους στον Λίβανο

Ο Καναδάς ανησυχεί βαθιά για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και θα προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 6,6 εκατομμύρια ευρώ) για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον Λίβανο, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο Καναδάς καλεί όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην σύγκρουση να προστατεύσουν τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, από βλάβη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επαναλαμβάνει έκκληση για 21ήμερη κατάπαυσης του πυρός στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα.

Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει ενδεχομένως, φέρει την περιοχή ένα βήμα πιο κοντά σε μια πολύ ευρύτερη και ακόμη πιο επιζήμια σύγκρουση, η οποία θα τραβήξει τόσο το Ιράν όσο και τις ΗΠΑ μέσα σε αυτή όπως αναφέρει ανάλυση του BBC.

Το Ισραήλ δεν έχει σαφώς καμία πρόθεση να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την εκεχειρία των 21 ημερών που πρότειναν 12 κράτη, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι στρατιωτικοί του υπολογίζουν ότι έχουν τη Χεζμπολάχ σε θέση ισχύος τώρα, οπότε θα θελήσει να συνεχίσει την επίθεσή του μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή αυτών των πυραύλων.

LIVE: Israel Prepares For Full-Blown War With Iran | Israel Vs Hezbollah | Israeli Tanks Ready |N18G

Αν δεν συνθηκολογήσει η Χεζμπολάχ -κάτι που είναι απίθανο- είναι δύσκολο να δούμε πώς το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο, δηλαδή να απομακρύνει την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, χωρίς να στείλει στρατεύματα στο έδαφος.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από την εκπαίδευση του πεζικού τους κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αλλά και η Χεζμπολάχ έχει περάσει τα τελευταία 18 χρόνια, από το τέλος του τελευταίου πολέμου, εκπαιδεύοντας για να πολεμήσει τον επόμενο. Στην τελευταία δημόσια ομιλία του πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είπε στους οπαδούς του ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια ιστορική ευκαιρία».

Για τις IDF, η είσοδος στο Λίβανο θα ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε - όπως στη Γάζα - να πάρει μήνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.