Κοσμος

Ούτε λέξη για τον Νασράλα στην πρώτη αντίδραση Ιράν και Χαμενεΐ μετά τη δολοφονία του

Το Ισραήλ κατάφερε το πιο αποφασιστικό χτύπημα στη Χεζμπολάχ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονία Νασράλα 

Λίγο μετά την ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων το μεσημέρι του Σαββάτου (28.09) ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από το Ιράν ενώ λίγα λεπτά μετά ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Χεζμπολάχ πως ο Νασράλα είναι πράγματι νεκρός.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέφερε:  «το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ», χωρίς να αναφέρεται ευθέως στη δολοφονία του Νασράλα.

«Οι σιωνιστές εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί και δεν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Όλες οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ» είπε ο Ιρανός ηγέτης, προσθέτοντας πως «η μοίρα αυτής της περιοχής θα αποφασιστεί από τις δυνάμεις αντίστασης, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ... ο Λίβανος θα κάνει τον κακό και απόκληρο εισβολέα να μετανιώσει για τις πράξεις του».
Επεσήμανε, ακόμα, ότι «η κυρίαρχη τρομοκρατική συμμορία του σιωνιστικού καθεστώτος δεν έχει πάρει μάθημα από τον εγκληματικό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο στη Γάζα».

Και συμπλήρωσε: «Οφείλουν όλοι οι μουσουλμάνοι να σταθούν στο πλευρό του λιβανέζικου λαού και της Χεζμπολάχ, που είναι υπερήφανοι για τις δυνατότητές τους, και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το σφετεριστικό, άδικο και κακόβουλο καθεστώς».

Να σημειωθεί ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.

Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Απαγορεύτηκε η είσοδος ιρανικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Το υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου είπε σε ένα ιρανικό αεροπλάνο να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο του αφού το Ισραήλ προειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ότι θα χρησιμοποιούσε «βία» αν το αεροπλάνο προσγειωνόταν, δήλωσε πηγή στο υπουργείο την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή είπε πως δεν είναι σαφές τι βρισκόταν πάνω στο αεροπλάνο. «Η προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η πηγή.

«Θα βρούμε όποιον μας απειλεί» λέει το Ισραήλ - Σιγή ιχθύος από τη Χεζμπολάχ

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση. «Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αφού ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα. Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ. «Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.

Ο Σοσάνι πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο... Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Η λιτή, αρχική, ανάρτηση των IDF ανέροντας πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο»:

Την εξέλιξη είχε επιβεβαίωσει και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με μια χαρακτηριστική φωτογραφία.

Οι IDF έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα βίντεο από το αρχηγείο τους, την ώρα που εξελισσόταν η επιδρομή στη Βηρυτό, που σκότωσε τον Νασράλα. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.