Κοσμος

Χασάν Νασράλα: Για τους εχθρούς αντισημίτης τρομοκράτης για τους φίλους «μεσσίας»

Από το 1992 ηγείτο της μεγαλύτερης στρατιωτικής «μη κρατικής δύναμης» στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χασάν Νασράλα: Για τους εχθρούς αντισημίτης τρομοκράτης για τους φίλους «μεσσίας»
© Yannis Kontos/Sygma via Getty Images/Ideal Image

Χασάν Νασράλα: Για τους εχθρούς αντισημίτης τρομοκράτης για τους φίλους «μεσσίας»

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον Χασάν Νασράλα, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες διοικούσε τη Χεζμπολάχ ως ισλαμιστής που υποστηριζόταν από το Ιράν, οδηγώντας τη μετατροπή της στην πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική δύναμη στον κόσμο.

Για τους θαυμαστές του, ο Xασάν Νασράλα ήταν μια σχεδόν μεσσιανική φιγούρα που διέθετε την αφοσίωση δεκάδων χιλιάδων πιστών σιιτών μουσουλμάνων. Για τους εχθρούς του, ήταν ένας αντισημίτης τρομοκράτης, ο οποίος ηγήθηκε ενός κινήματος που ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους Αμερικανών και Ισραηλινών.

Ο 64χρονος κληρικός ήταν ο πιο σημαντικός ηγέτης στον αστερισμό των συμμαχικών πολιτοφυλακών του Ιράν. Το Ισραήλ, το οποίο τον περιέγραψε ως «το κεντρικό περιουσιακό στοιχείο» του άξονα του Ιράν, δήλωσε το Σάββατο ότι τον σκότωσε σε μια μαζική αεροπορική επιδρομή την προηγούμενη ημέρα στη νότια Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επίθεση.

«Ο Νασράλα είναι η καρδιά της Χεζμπολάχ που χτυπάει», δήλωσε στην WSJ ο Fawaz Gerges, μελετητής της Μέσης Ανατολής και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics.

Ο Νασράλα ανέλαβε τη διοίκηση της Χεζμπολάχ πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, αφού ένα ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε έναν πύραυλο σε ένα αυτοκίνητο, αποτεφρώνοντας τον προκάτοχό του το 1992. Επέκτεινε τη Χεζμπολάχ από πολιτοφυλακή σε πολιτικό κόμμα με επιρροή στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Χασάν Νασράλα: Για τους εχθρούς αντισημίτης τρομοκράτης για τους φίλους «μεσσίας»
© Yannis Kontos/Sygma via Getty Images/Ideal Image

Οι υποστηρικτές του κολλούσαν το πρόσωπό του σε διαφημιστικές πινακίδες και το εμφάνιζαν σε κορνιζαρισμένες φωτογραφίες στο σπίτι και σε μπρελόκ. Ακούγονταν οι νικητήριοι λόγοι του από τα στερεοφωνικά των αυτοκινήτων και οι ποπ σταρ τραγουδούσαν για τα κατορθώματα του εναντίον του Ισραήλ. Κάποιοι ζητούσαν τα ράσα που είχε φορέσει.

Ακόμη και οι Ισραηλινοί, που τον βλέπουν ως εχθρό, παραδέχτηκαν τη μοναδική του σημασία. Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ο θάνατος του Νασράλα θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη Χεζμπολάχ και το Ιράν. «Η ισχυρή ηγεσία του είναι διαφορετική», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Μερικοί άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι».

Για τον Νασράλα, οπαδό του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και σιίτη κληρικό ο ίδιος, η μάχη κατά του Ισραήλ είναι προσωπική. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χαντί, πέθανε πολεμώντας τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο το 1997, όταν ήταν 18 ετών. Οι Ισραηλινοί κράτησαν το σώμα του.

«Ευχαριστώ τον Θεό και τον δοξάζω για την απόλυτη χάρη και καλοσύνη του, επιλέγοντας έναν μάρτυρα από την οικογένειά μου», δήλωσε τότε ο Νασράλα σε πλήθος υποστηρικτών του. Το Ισραήλ επέστρεψε τη σορό του γιου του το 2004 στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων.

Xασάν Νασράλα: Υποστηρικτής του Χομέινι

Γεννημένος στην ανατολική Βηρυτό το 1960 από έναν πωλητή λαχανικών, ο Νασράλα πέρασε την παιδική του ηλικία και την πρώιμη εφηβεία του σε δημόσιο σχολείο, προτού εγγραφεί σε σιιτικό σεμινάριο στην πόλη Μπααλμπέκ του Λιβάνου σε ηλικία 16 ετών.

Διαμόρφωσε μια ισχυρή ταυτότητα ως σιίτης -μια μειονότητα της οποίας η πολιτική ισχύς παραδοσιακά περιορίζεται από το θρησκευτικό σύστημα του Λιβάνου- ενώ σπούδαζε στη Νατζάφ του Ιράκ, σε ένα σεμινάριο που ανήκε στον Αγιατολάχ αλ Σαντρ, έναν εξέχοντα κληρικό που εκτελέστηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Νασράλα αποβλήθηκε μαζί με άλλους λιβανέζους φοιτητές λόγω του θρησκευτικού του ακτιβισμού.

Όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982, ο Νασράλα εντάχθηκε σε ένα κίνημα λιβανέζων σιιτών που ενώθηκαν στον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής του Λιβάνου. Η ομάδα, πρόδρομος της Χεζμπολάχ, έλαβε από νωρίς υποστήριξη από το Ιράν, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Νασράλα πέρασε χρόνο σπουδάζοντας στην ιερή πόλη Κομ.

Ο Νασράλα ορκίστηκε πίστη στον Χομεϊνί και ανέβηκε στις τάξεις της Χεζμπολάχ. Θεωρήθηκε εντός της ομάδας ως μια μορφή προς μίμηση: ένας ειδικός στην ισλαμική νομολογία, του οποίου η εξουσία και οι διδασκαλίες καθοδηγούν όλες τις πτυχές της ζωής.

Ο Νασράλα έδειχνε επίσης μερικές φορές ένα ταλέντο για το δράμα που άγγιζε τα όρια του κινηματογραφικού.

Σε μια ηχογραφημένη δήλωσή του, τρεις ημέρες μετά τον πόλεμο του 2006, κατέληξε λέγοντας: «Οι εκπλήξεις που υποσχέθηκα θα αρχίσουν τώρα». Στιγμές αργότερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε έναν πύραυλο από τη Βηρυτό που έπληξε ένα ισραηλινό πλοίο στη Μεσόγειο. «Αυτή είναι η αρχή. Θα ειπωθούν πολλά περισσότερα πριν από το τέλος», πρόσθεσε.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 2011 άλλαξε το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής και σε κάποιο βαθμό την εικόνα του Νασράλα, μεταξύ άλλων και μεταξύ ορισμένων Λιβανέζων που αντιτάχθηκαν στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ προς τον Σύρο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι υποστηρικτές του Νασράλα, εν τω μεταξύ, εξύμνησαν τον αγώνα του κατά των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, ιδίως του Ισλαμικού Κράτους.

Το 2019, ο Λίβανος ξεσηκώθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των καθεστωτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τα για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Οι υποστηρικτές της ομάδας προσπάθησαν βίαια να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Χασάν Νασράλα: Για τους εχθρούς αντισημίτης τρομοκράτης για τους φίλους «μεσσίας»
© Yannis Kontos/Sygma via Getty Images/Ideal Image

Η αρχή της πτώσης και το μέλλον

Ο δρόμος για τα πρόσφατα δεινά της Χεζμπολάχ ξεκίνησε με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους, άφησε περίπου 250 ομήρους και πυροδότησε μια ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα. Ο Νασράλα έσπρωξε τη Χεζμπολάχ στον πόλεμο εκτοξεύοντας ρουκέτες στο Ισραήλ την επόμενη ημέρα, θέτοντας σε κίνηση ένα χρόνο διασυνοριακής βίας.

Σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, και τον Ιμπραήμ Ακίλ, τον ηγέτη των επίλεκτων δυνάμεών της, και οι δύο έμπιστοι βετεράνοι στα 60 τους χρόνια που βοήθησαν τον Νασράλα να οικοδομήσει και να κατευθύνει τη Χεζμπολάχ επί δεκαετίες. Ο Aκίλ συναντιόταν σε ένα υπόγειο με περισσότερους από δώδεκα άλλους ηγέτες των επίλεκτων δυνάμεων της ομάδας Radwan όταν οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν βροχή στις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεκατίζοντας τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ. Μέρες αργότερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον διοικητή του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ομάδας σε μια επίθεση.

Οι απώλειες στην ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι τόσο μεγάλες που δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος θα διαδεχόταν τον Νασράλα.

«Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ διαμορφώνει αυτή την ηγεσία σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής στο Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στη Βηρυτό. «Επιβάλλουν μια αλλαγή γενεών».

Ακόμη και όσοι βρίσκονται κοντά στην οργάνωση παραδέχονται ότι η πρόσφατη δολοφονία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους εναπομείναντες ηγέτες της.

«Φυσικά, η έλλειψη εμπειρίας είναι ένα αρνητικό στοιχείο, αλλά το κόμμα έχει πολλά στελέχη», δήλωσε ο Qassem Qassir, ένας Λιβανέζος αναλυτής με γνώση της Χεζμπολάχ. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι πιέσεις μεγάλες, αλλά υπάρχει καθησυχασμός για τις δυνατότητες της ομάδας».

Πηγή: Wall Street Journal

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.