Κοσμος

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση δολοφονίας του Νασράλα

«Θα βρούμε όποιον μας απειλεί» - Σιγή ιχθύος από τη Χεζμπολάχ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού  μετά την δολοφονία Νασράλα
Ισραήλ: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την δολοφονία Νασράλα © WAEL HAMZEH/EPA

Ισραήλ: Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού  μετά την δολοφονία Νασράλα - «Θα βρούμε όποιον μας απειλεί» - Σιγή ιχθύος από τη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση αφού δήλωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, και επίσης πως ελπίζει ότι ο φερόμενος θάνατός του θα οδηγήσει την οργάνωση να αλλάξει πορεία.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αφού ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα. Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ. «Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.

Israeli military says Hezbollah leader Hassan Nasrallah killed in strike | BBC News

Ο Σοσάνι πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο... Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Η λιτή, αρχική, ανάρτηση των IDF ανέροντας πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο»:

Την εξέλιξη είχε επιβεβαίωσει και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με μια χαρακτηριστική φωτογραφία.

Οι IDF έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα βίντεο από το αρχηγείο τους, την ώρα που εξελισσόταν η επιδρομή στη Βηρυτό, που σκότωσε τον Νασράλα. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Σιγή ιχθύος από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ δεν έχει πάντως ακόμη εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση για την κατάσταση του Νασράλα, ηγέτη της επί 32 χρόνια. Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

BREAKING: Hezbollah leader Hassan Nasrallah killed after Beirut airstrikes, Israeli army says

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοποίησε ισραηλινές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ρος Πίνα στον βορρά, με πυραύλους σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο.

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.