Κοσμος

Χασάν Νασράλα: «Επίσημα νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ», λέει ο ισραηλινός στρατός

Ποιος ήταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του Νασράλα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του Νασράλα © WAEL HAMZEH/ EPA

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του Νασράλα - «Δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο»

Τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Με μια λιτή, αρχική, ανάρτηση στον λογαριασμό τους στο Twitter, οι IDF ανέφεραν πως «ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο».

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με μια χαρακτηριστική φωτογραφία.

Οι IDF έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα βίντεο από το αρχηγείο τους, την ώρα που εξελισσόταν η επιδρομή στη Βηρυτό, που σκότωσε τον Νασράλα. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Στο στόχαστρο του Ισραήλ και οι αποθήκες της Χεζμπολάχ

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ (27.09), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προανήγγειλε ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τη συγκεκριμένη συνοικία.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου.

Dramatic video shows Israel strikes hitting outskirts of Beirut, Lebanon

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Νετανιάχου για Νασράλα: Ένας εχθρός παρομοίαζε το Ισραήλ με «ιστό αράχνης»

Την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σχολίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

«Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι μοιάζουμε με ιστό αράχνης. Αυτό συνήθιζε να λέει ένας εξ αυτών», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Χασάν Νασράλα χρησιμοποιούσε επανειλημμένως αυτόν τον χαρακτηρισμό για το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως είναι ένα κράτος αδύναμο που θα αφανιστεί.

«Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης», συνέχισε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως «δίνουμε αγώνα επιβίωσης, χωρίς ίχνος υπερβολής».

 Ζοζέπ Μπορέλ: Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε χθες Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. «Οδεύουμε προς έναν μακρύ πόλεμο», προέβλεψε ο Μπορέλ, ο οποίος τη Δευτέρα είχε προειδοποιήσει πως ο Λίβανος βρίσκεται «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου θα αναμετρηθούν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ. Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές και δεν τα κατάφεραν», συμπλήρωσε.

Οι Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο εν μέσω της κλιμακούμενης βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από Guardian και BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.