Κοσμος

Θρίλερ για την τύχη του Νασράλα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Σοβαρή κλιμάκωση με δεκάδες θύματα από την ισοπέδωση 6 κτιρίων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Η «εντατική φάση» του πολέμου φθάνει στο τέλος της, λέει το Ισραήλ
© ΕΡΑ / MOHAMMED SABER

Λίβανος: Θρίλερ για την τύχη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, μετά το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή, σε μια επίθεση που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios επικαλούμενο ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα ήταν ο στόχος του πλήγματος στο Λίβανο και ότι ο ισραηλινός στρατός ερευνά τι απέγινε.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό
Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ©WAEL HAMZEH/EPA

Θρίλερ για την τύχη του Νασράλα μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι ο Νασράλα είναι ζωντανός, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε επίσης ότι είναι ασφαλής. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός. Ωστόσο επίσημη ανακοίνωση για την τύχη του Νασράλα δεν υπάρχει. 

Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει εμφανιστεί από την ώρα που σημειώθηκε το χτύπημα του Ισραήλ, κάτι που λέει πολλά. Πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι σοβαρά τραυματίας αν βρισκόταν στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ την ώρα του χτυπήματος. Αν πάντως έχει όντως χάσει τη ζωή του, θα πρέπει να βρεθεί η σορός του για να κηρυχθεί και επίσημα νεκρός.

Προς το παρόν, η έρευνα στα ερείπια των 4 έως 6 κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό συνεχίζεται για την ανάσυρση νεκρών ή ζωντανών. Η τηλεόραση al-Manar της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν μετέδωσε ότι τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν και υπήρξαν πολλά θύματα στα πολλαπλά πλήγματα, τα οποία σηματοδότησαν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη βαριά οπλισμένη Χεζμπολάχ. Η ζωντανή μετάδοση της Al-Manar έδειχνε ομάδες έρευνας και διάσωσης να τρέχουν πάνω από τσιμέντο και προεξέχοντα μέταλλα, με έναν ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού να λέει ότι η επίθεση άφησε αρκετούς μεγάλους κρατήρες και προκάλεσε ζημιές σε πολλά γύρω κτίρια. Σε έξι ανεβάζει τον αριθμό των κτιρίων που δέχθηκαν πλήγμα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

IDF says air attack on Beirut targeted Hezbollah HQ | DW News

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε ένα «ακριβές πλήγμα» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο, όπως είπε, ήταν «ενσωματωμένο κάτω από κτίρια κατοικιών στην καρδιά της Νταχιγιέ στη Βηρυτό». Το Ισραήλ έχει πλήξει τα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ, γνωστά ως Dahiyeh, τέσσερις φορές την τελευταία εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές της. Όμως η επίθεση της Παρασκευής ήταν πολύ πιο ισχυρή, με πολλαπλές εκρήξεις, θυμίζοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήγαγε με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Τα πλήγματα στη Βηρυτό σημειώθηκαν λίγο μετά την υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Λίβανο, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ, το Ισραήλ θα απαντήσει και μπορεί να χτυπήσει όπου θέλει. Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός εξανεμίστηκαν, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό. 

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για τις παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

Aποτόμη κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ήταν μακράν η πιο ισχυρή επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο μια περιοχή όπου συνήθως εδρεύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ. Πληροφορίες από το Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Νασράλα ήταν μέσα στο συγκρότημα που αποτελούσε το αρχηγείο της οργάνωσης.

Η σημασία της επίθεσης καταδείχθηκε όταν δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία με τον Νετανιάχου να δίνει την εντολή για το χτύπημα μιλώντας στο τηλέφωνο, ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά το χτύπημα, έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου επιστρέφει στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για τα αντίποινα, λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας και εκκενώνοντας οικισμούς στα βόρεια της χώρας.

Θρίλερ για την τύχη του Νασράλα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Τα αντίποινα από την πλευρά της Χεζμπολάχ άρχισαν άμεσα, με την εκτόξευση πυραύλων κατά ισραηλινού οικισμού στα σύνορα με τον Λίβανο. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συνεχίζονται. Στόχοι είναι πλέον στρατιωτικές μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν επίθεση κατά ισραηλινών στόχων. Παράλληλα, από το Ισραήλ δόθηκαν χάρτες στη δημοσιότητα με πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Βηρυτού, καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς βρίσκονται κοντά σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, την ώρα που το Ιράν δεν δείχνει έτοιμο να δώσει αποφασιστική απάντηση. 

H στόχευση του Νασράλα σημαίνει μια σοβαρή κλιμάκωση από την ισραηλινή πλευρά. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο περιφερειακό πλεονέκτημα του Ιράν και θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως βασικός άξονας της λεγόμενης «αντίστασης». Η παρουσία του μεγάλου πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχει λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είναι «μια επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι, που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κατάλληλη τιμωρία»

Παράλληλα, οι Χούτι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν δήλωσαν ότι στόχευσαν τις πόλεις του Ισραήλ Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone για να υποστηρίξουν τη Γάζα και τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αφού ακούστηκαν σειρήνες και εκρήξεις.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός πρέπει να είναι η διπλωματία και όχι η σύγκρουση, αλλά προειδοποίησε επίσης: «Όποιος χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή για να στοχεύσει το αμερικανικό προσωπικό, τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε μέτρο για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους μας».

Η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από: Reuters, Guardian, CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.