Κοσμος

Βίκτορ Όρμπαν: «Λάθος» η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από της Β. Μακεδονίας

Ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όρμπαν: Επιθετική ρητορική κατά της ηγεσίας της ΕΕ
© OLIVIER MATTHYS/ EPA

Βίκτορ Όρμπαν: «Ιστορικό λάθος» η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας

Για «ιστορικό λάθος» της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Βρυξελλών για αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αυτό δεν είναι έντιμο εκ μέρους μας (σ.σ. της ΕΕ). Για να είμαστε δίκαιοι, η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό. Οι αποφάσεις της Ένωσης είναι τραυματικές και δημιουργούν πληγές. Γι' αυτό είναι μεγάλο λάθος που δεν είστε ακόμη μέλος της ΕΕ και ακόμη μεγαλύτερο λάθος που σας αποσυνδέουν από μια άλλη χώρα (σ.σ. την Αλβανία), η οποία ευνοείται ιδιαίτερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό της τελευταίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σύμφωνα με τον Βίκτορ Όρμπαν, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν, την Τετάρτη, την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας με την πρώτη να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με το άνοιγμα των πρώτων ενταξιακών κεφαλαίων με την ΕΕ.

Η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το «βέτο» που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και για τις δύο χώρες, με την Αλβανία, στην περίπτωση αυτή να πέφτει θύμα «παράπλευρης απώλειας».

Οι προβληματικές σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το δεξιό VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας πρότασης που είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια η ΕΕ-. Η πρόταση προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμη, ο Βίκτορ Όρμπαν προσφέρθηκε σήμερα όπως η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.