Κοσμος

Ακτιβιστές της «Just Stop Oil» βανδάλισαν ξανά πίνακες του Bαν Γκογκ

Πέταξαν σούπα μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλη της «Just Stop Oil» ριχνουν σουπα σε δύο πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Μέλη της «Just Stop Oil» ρίχνουν σούπα σε πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ © Χ/Just Stop Oil

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που ένα έργο τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη επιλέγεται ως στόχος διαμαρτυρίας

Μέλη της «Just Stop Oil» βανδάλισαν δύο πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, λίγες ώρες μετά την καταδίκη δύο ακτιβιστών της ίδιας οργάνωσης σε ποινές φυλάκισης για τον βανδαλισμό ενός από τα ίδια έργα τέχνης.

Η δεύτερη επίθεση σε πίνακες του Bαν Γκογκ από την «Just Stop Oil»

Πιο συγκεκριμένα, τρεις διαδηλωτές πέταξαν σούπα στα «Ηλιοτρόπια 1888» και «Ηλιοτρόπια 1889» στην έκθεση «Poets and Lovers» στην Εθνική Πινακοθήκη στο κεντρικό Λονδίνο. Συνελήφθησαν ως ύποπτοι για πρόκληση εγκληματικής ζημίας.

Προηγουμένως, η Φοίβη Πλάμερ, 23 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ η Άννα Χόλαντ, 22 ετών, σε 20 μήνες, επειδή πέταξε σούπα πάνω στα στα «Ηλιοτρόπια 1888» τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με το BBC, η Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε ότι οι δύο πίνακες που έγιναν στόχος την Παρασκευή (27/09) είχαν αφαιρεθεί για εξέταση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποστεί ζημιά.

Καθώς οι τελευταίοι ακτιβιστές -δύο γυναίκες και ένας άνδρας- έριχναν σούπα πάνω στους δύο πίνακες, οι θεατές ακούγονταν να φωνάζουν «όχι» και «μην το κάνετε».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X από την JSO, οι ακτιβιστές ακούγονται να λένε στο εξαγριωμένο πλήθος: «Υπάρχουν άνθρωποι στη φυλακή επειδή ζητούσαν να σταματήσουν τα νέα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί πλέον κυβερνητική πολιτική μετά από συνεχείς, διασπαστικές δράσεις, αμέτρητα πρωτοσέλιδα και την επακόλουθη πολιτική πίεση. Οι μελλοντικές γενιές θα θεωρούν ότι αυτοί οι φυλακισμένοι από συνείδηση βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Εκπρόσωπος της γκαλερί δήλωσε ότι τρία άτομα εισήλθαν στην αίθουσα 6 της έκθεσης λίγο μετά τις 14:30 και έριξαν μια ουσία που μοιάζει με σούπα πάνω σε δύο έργα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι τρία άτομα κρατούνται ως ύποπτοι για πρόκληση εγκληματικής ζημίας και οι έρευνές της συνεχίζονται.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που ένα έργο τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη επιλέγεται ως στόχος για δράση διαμαρτυρίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.