Κοσμος

Λονδίνο: Φυλάκιση για τους ακτιβιστές που πέταξαν σούπα στα «ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ

H οργάνωση Just Stop Oil έχει διοργανώσει μια σειρά από εντυπωσιακές διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λονδίνο: Φυλάκιση για τους ακτιβιστές που πέταξαν σούπα στα «ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ
© EPA/DAVID MAXWELL

Λονδίνο: Φυλάκιση για τους ακτιβιστές που πέταξαν σούπα στα «ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ

Δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil που έριξαν σούπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου φυλακίστηκαν την Παρασκευή για εγκληματική πράξη.

Η Φοίβη Πλάμερ, 23 ετών, και η Άννα Χόλαντ, 22 ετών, πέταξαν κονσέρβες με σούπα ντομάτας στο έργο τέχνης τον Οκτώβριο του 2022, πριν κολλήσουν στον τοίχο κάτω από τον πίνακα στην πινακοθήκη του Λονδίνου.

Η σούπα προκάλεσε ζημιά αξίας έως και 10.000 λιρών (13.385 δολαρίων), όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς, αν και ο πίνακας –ο οποίος βρισκόταν πίσω από προστατευτικό παραβάν– δεν έπαθε τίποτα και επανήλθε στην έκθεση αργότερα την ίδια ημέρα.

Το ζευγάρι δήλωσε αθώο, αλλά καταδικάστηκε μετά από δίκη στο Southwark Crown Court του Λονδίνου, όπου ο Plummer καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία της εγκληματικής ζημίας. Η Χόλαντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών.

Ο δικαστής Christopher Hehir δήλωσε ότι «έφτασαν στο πλάτος ενός γυάλινου τζαμιού για να βλάψουν ανεπανόρθωτα ή ακόμη και να καταστρέψουν» τον πίνακα, ο οποίος, όπως είπε, ήταν «πιθανώς ανεκτίμητης αξίας, με την κυριολεκτική έννοια».

Η Plummer δήλωσε ότι συμμετείχε στις διαμαρτυρίες γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να συλληφθεί και να φυλακιστεί, λέγοντας ότι «επέλεξα να διαταράξω ειρηνικά ένα σύστημα που είναι άδικο, ανέντιμο και δολοφονικό».

Η καταδίκη της Παρασκευής έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης καταστολής των κινημάτων διαμαρτυρίας στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil έχουν διοργανώσει μια σειρά από εντυπωσιακές διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων διακόπτοντας αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και την οδική κυκλοφορία.

Πέντε μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Roger Hallam, φυλακίστηκαν τον Ιούλιο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για συνωμοσία με σκοπό τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου M25 του Λονδίνου, σηματοδοτώντας τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί ποτέ για μη βίαιη διαμαρτυρία στη Βρετανία.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.