Κοσμος

Αντιδράσεις για την Tesla - Έλεγχοι σε σπίτια εργαζομένων με αναρρωτική άδεια

«Κάποιοι εκμεταλλεύονται τους εργατικούς νόμους στη Γερμανία», δήλωσε διευθυντής εργοστασίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla του Elon Musk προκάλεσε την οργή των συνδικάτων της Γερμανίας

Ο επικεφαλής εργοστασίου της Tesla στη Γερμανία υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρίας να στέλνει επόπτες στα σπίτια περίπου είκοσι εργαζομένων που βρίσκονται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια τους τελευταίους εννέα μήνες, προκειμένου να ελέγξουν αν είναι όντως ασθενείς.

Ο André Thierig, διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου, δήλωσε ότι οι επισκέψεις στο σπίτι ήταν κοινή πρακτική στον κλάδο και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς να «απευθυνθεί στην εργασιακή ηθική των εργαζομένων».

Οργή από τα συνδικάτα    

Η κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Elon Musk προκάλεσε την οργή του συνδικάτου IG Metall, το οποίο εκπροσωπεί ένα μέρος των 12.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο Gigafactory του Βερολίνου. Το συνδικάτο έχει κάνει εκστρατεία κατά των σκληρών συνθηκών εργασίας, όπως ισχυρίζεται, με «αδικαιολόγητα» πολλές ώρες εργασίας και κακή υγιεινή και ασφάλεια.

«Οι εργαζόμενοι από όλους σχεδόν τους τομείς του εργοστασίου έχουν αναφέρει εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας», δήλωσε ο Dirk Schulze, περιφερειακός διευθυντής του συνδικάτου. «Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, οι άρρωστοι εργαζόμενοι δέχονται πίεση και όσοι παραμένουν υγιείς επιβαρύνονται με πρόσθετη εργασία. «Αν οι επόπτες του εργοστασίου θέλουν πραγματικά να μειώσουν το επίπεδο των ασθενειών, θα πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Στο 15% οι αναρρωτικές άδειες

Τα ποσοστά αναρρωτικών αδειών στο εργοστάσιο στα περίχωρα του Βερολίνου, το οποίο, σύμφωνα με το συνδικάτο, λειτουργεί με μια «κουλτούρα φόβου», συνήθως αγγίζουν το 15% ή και περισσότερο.

Το συνδικάτο δήλωσε ότι υπάρχει μια «κουλτούρα φόβου» που έχει προκαλέσει άγχος και αναρρωτικές άδειες μεταξύ των εργαζομένων. Ωστόσο, ο Thierig δήλωσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται τους νόμους περί προστασίας της εργασίας της Γερμανίας.

Ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των 1.500 προσωρινών εργαζομένων του εργοστασίου, οι οποίοι εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, το μέσο ποσοστό απουσίας λόγω ασθένειας είναι μόλις 2%.

«Στις αναλύσεις μας σχετικά με την παρουσία στην εργασία, ορισμένα φαινόμενα έχουν γίνει εμφανή: τις Παρασκευές και τις καθυστερημένες βάρδιες, περίπου 5% περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναρρωτική άδεια απ' ό,τι τις υπόλοιπες καθημερινές», δήλωσε ο Thierig. «Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη κακών συνθηκών εργασίας, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες όλες τις εργάσιμες ημέρες και σε όλες τις βάρδιες. Υποδηλώνει ότι το γερμανικό κοινωνικό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιο βαθμό», τόνισε.