Κοσμος

Αντιδράσεις στην Τουρκία με την ανάρτηση του Χέις Ντέιβις της Φενέρμπαχτσε

Έγραψε για «ενορχηστρωτές της γενοκτονίας των Αρμενίων»

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Χέις Ντέιβις βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας μετά το story που ανέβασε με το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία μια ανάρτηση του παίκτη της Φενέρμπαχτσε, την οποία στη συνέχεια διέγραψε. Ο Χέις Ντέιβις βρέθηκε στο μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν και ανέβασε story, γράφοντας για «ενορχηστρωτές της γενοκτονίας».

Στους εικονιζόμενους διακρίνονται, μεταξύ άλλων, τα πρόσωπα του Ταλαάτ Πασά και του Μεχμέτ Ναζίμ, με τον Χέιζ-Ντέιβις να τους αποκαλεί «ενορχηστρωτές της γενοκτονίας» και να αναφέρει πώς «ο πόλεμος και η γενοκτονία είναι απίστευτα».

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός φόργουορντ κατέβασε το συγκεκριμένο ποστ, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει. Πολλοί οπαδοί της Φενέρ στα social media αναπαρήγαγαν το story του και ζήτησαν την απομάκρυνσή του.

Μάλιστα φίλοι άλλων ομάδων ζήτησαν από τον τουρκικό σύλλογο να δείξει ανάλογη «ευαισθησία» με αυτή που έδειξε στο θέμα του Εργκίν Αταμάν.

Η Τουρκία ζητάει την αποχώρηση του μπασκετμπολίστα από την Φενέρμπαχτσε. Πάντως υπάρχουν και άλλα stories από το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων τις οποίες έχει κρατήσει κανονικά στο επίσημο προφίλ του.

Ο Χέις Ντέιβις πήρε θέση με ανάρτησή του αναφέροντας:

«Μετά από την ανάρτησή μου, διαπίστωσα ότι το θέμα που κοινοποίησα σχετικά με την Αρμενία και την Τουρκία ήταν πολύ ευαίσθητο. Όσο κι αν προσπαθώ να μάθω, δεν ξέρω τα πάντα. Λόγω της εκτίμησης και του σεβασμού για όσα μου έχει προσφέρει η Τουρκία, προσωπικά και επαγγελματικά, θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν σκόπευα να προκαλέσω σκόπιμη ή υπονοούμενη ασέβεια προς την Τουρκία, την ιστορία ή τους πολίτες της.

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά και μου έχουν μιλήσει γι' αυτό το θέμα, ξέρουν ότι αυτά που λέω είναι ειλικρινή. Δεν είμαι Τούρκος, οπότε δεν κατάλαβα τη βαρύτητα που φέρει αυτό το θέμα για όσους είναι Τούρκοι. Ελπίζω αυτό να εξαλείψει τυχόν παρανοήσεις ή παρερμηνείες σχετικά με τα λόγια, τις πράξεις μου και κυρίως τον χαρακτήρα μου. Θα ήθελα να ενημερώσω όσους πληγώθηκαν από αυτή την κατάσταση ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου».