Κοσμος

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος Άνταμς κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία από Τούρκους υπηκόους

Ως αντάλλαγμα φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια για το νέο προξενείο της Τουρκίας στην πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος Άνταμς κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία από Τούρκους υπηκόους
© EPA/IAN LANGSDON

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος Άνταμς κατηγορείται για δωροληψία και δωροδοκία από το Τούρκους

Κατηγορίες για πέντε εγκλήματα απαγγέλθηκαν σήμερα στον Δημοκρατικό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένης της παρακίνησης για παράνομη χρηματοδότηση εκστρατείας και δωροδοκίας.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης ότι δέχθηκε παράνομες εισφορές στην εκστρατεία του και πολυτελή ταξιδιωτικά καταλύματα από Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι επεδίωκαν να έχουν επιρροή σε αυτόν.

Σε ένα 57σέλιδο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς περιέγραψαν ένα φερόμενο σχέδιο που εκτείνεται από το 2014 και βοήθησε να χρηματοδοτηθεί η εκστρατεία του Άνταμς για τη δημαρχία του 2021 με δωρεάν δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία και γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια.

Σε αντάλλαγμα, ο Άνταμς πίεσε τους αξιωματούχους της πόλης να παραιτηθούν από τις επιθεωρήσεις ασφαλείας και να επιτρέψουν να ανοίξει το νέο 36όροφο προξενείο της χώρας, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ο Δημοκρατικός αντιμετωπίζει πέντε ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και συνωμοσία για διάπραξη απάτης μέσω καλωδίων.

Ο Άνταμς, 64 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και δήλωσε ότι θα πολεμήσει τις κατηγορίες. Είπε ότι δεν θα παραιτηθεί. «Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου ως δήμαρχος», είπε σε συνέντευξη Τύπου, όπου ορισμένοι θεατές τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας και η πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έρευνα στο σπίτι του δημάρχου Gracie Mansion στο Upper East Side του Μανχάταν, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters. Περίπου δώδεκα άτομα με επαγγελματική ενδυμασία εθεάθησαν να περπατούν στο χώρο της έπαυλης με χαρτοφύλακες και σακούλες.

Ο Άνταμς, πρώην αστυνομικός που έφθασε στον βαθμό του λοχαγού, είναι ο πρώτος από τους 110 δημάρχους της πόλης που κατηγορείται ποινικά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Άνταμς θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του από τη Δημοκρατική Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Κάθι Χόχουλ, αλλά η διαδικασία είναι περίπλοκη, δήλωσε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Pace Μπένετ Γκέρσμαν.

Παράνομες εισφορές

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άνταμς δέχτηκε δωρεάν ταξίδια από τουρκική αεροπορική εταιρεία αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων ενώ ήταν πρόεδρος του δήμου Μπρούκλιν και πλήρωσε 600 δολάρια για να μείνει δύο νύχτες σε μια πολυτελή σουίτα στο ξενοδοχείο St. Regis στην Κωνσταντινούπολη, πολύ κάτω από το πραγματικό κόστος των 7.000 δολαρίων.

Ο Άνταμς δέχτηκε συνολικά πάνω από 100.000 δολάρια σε πολυτελή ταξίδια, δήλωσε ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, ο κορυφαίος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν. «Αυτό ήταν ένα πολυετές σχέδιο για την εξαγορά της εύνοιας ενός και μόνο πολιτικού της Νέας Υόρκης που βρισκόταν σε άνοδο», δήλωσε ο Γουίλιαμς σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Άνταμς ανταποκρίθηκε στις τουρκικές ανησυχίες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διέκοψε τους δεσμούς του με ένα κοινοτικό κέντρο στο Μπρούκλιν, αφού ένας Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό συνδεόταν με ένα εχθρικό πολιτικό κίνημα, και το 2023 βοήθησε έναν Τούρκο επιχειρηματία να επιλύσει ένα ζήτημα αδειοδότησης με την πόλη.

Το 2021, ο Άνταμς, ενεργώντας κατόπιν αιτήματος του διπλωμάτη, πίεσε έναν αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας να επιτρέψει την έναρξη λειτουργίας του νέου προξενείου της χώρας, παρόλο που θα απέτυχε σε επιθεώρηση πυρασφάλειας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Άνταμς αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και δήλωσε ότι στοχεύει σε δημόσια δίκη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Αν πρόκειται για ξένους δωρητές, ξέρω ότι δεν παίρνω χρήματα από ξένους δωρητές», δήλωσε.

Παραιτούνται συνεργάτες του

Η υπόθεση είναι πιθανό να περιπλέξει οποιαδήποτε υποψηφιότητα του Άνταμς για επανεκλογή το 2025, καθώς άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ελεγκτή της Νέας Υόρκης Μπραντ Λάντερ, σχεδιάζουν να τον αμφισβητήσουν.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, επίσης Δημοκρατική, έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής τον τελευταίο μήνα. Ο αστυνομικός διευθυντής Έντουαρντ Κάμπαν παραιτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα αφότου πράκτορες του FBI κατέσχεσαν το τηλέφωνό του. Λίγες ημέρες αργότερα, παραιτήθηκε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του Άνταμς.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής των δημόσιων σχολείων της πόλης Ντέιβιντ Μπανκς δήλωσε ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, αφού οι New York Times ανέφεραν ότι τα τηλέφωνά του κατασχέθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.