Κοσμος

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Είναι ή όχι θέμα χρόνου η ολιγοήμερη εκεχειρία;

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβανος: Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για κατάπαυση του πυρός
Λίβανος: Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για κατάπαυση του πυρός © ATEF SAFADI/EPA

Λίβανος: Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για κατάπαυση του πυρός - Είναι θέμα χρόνου η ολιγοήμερη εκεχειρία;

Την ώρα που ΗΠΑ πιέζουν Ισραήλ και Χεζμπολάχ να αποδεχθούν σχέδιο για παύση των εχθροπραξιών για 21 μέρες στον Λίβανο, τα μηνύματα που στέλνει το Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας παραμένουν αντικρουόμενα και ο φόβος ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έχει δοθεί «πράσινο φως» για εκεχειρία στον Λίβανο επικαλούμενα πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου ωστόσο ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανάχου αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ εμφανίστηκαν αρνητικοί. «Πρόκειται για μια αμερικανο-γαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει», αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκεχειρία 21 ημερών αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες ώρες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας πιο ολοκληρωμένης εκεχειρίας.

Είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Στην κοινή δήλωση αναφερόταν:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Israel-Hezbollah: US, Europe, Arab Powers Propose Cease-Fire in Lebanon

Είναι θέμα χρόνου η ολιγοήμερη εκεχειρία στον Λίβανο;

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και είπε ότι το Ισραήλ προτιμά μια διπλωματική λύση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει βία εάν η συμφωνία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στους ισραηλινούς κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, είπε στα στρατεύματα να είναι σε επιφυλακή για πιθανή είσοδο στον Λίβανο. «Επιτιθέμεθα όλη μέρα, τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανότητα εισόδου σας, αλλά και για να συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ», είπε σε μια ταξιαρχία αρμάτων μάχης, σύμφωνα με δήλωση.

Watch Sky News Breakfast live | Israel-Lebanon ceasefire deal to be implemented 'in coming hours'

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ νωρίτερα την Τετάρτη είχε βάλει στο στόχαστρο την έδρα της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ στα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Ήταν η πρώτη φορά που ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi είπε ότι η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μια «πλήρους κλίμακας καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα στηρίξει τον Λίβανο με «όλα τα μέσα» εάν το Ισραήλ κλιμακώσει την επίθεσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, παρότι παράλληλα το Πεντάγωνο έκρινε πως δεν μοιάζει «άμεσα επικείμενη» ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί μετά τις ισραηλινές επιδρομές τη Δευτέρα που σκότωσαν τουλάχιστον 558 ανθρώπους στη φονικότερη ημέρα βίας στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.