Κοσμος

Κίνα: Επιφανής οικονομολόγος εξαφανίστηκε αφότου άσκησε κριτική στον Σι Τζινπίνγκ

Kαθώς η οικονομία της χώρας ασθμαίνει το τελευταίο διάστημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κίνα: Επιφανής οικονομολόγος εξαφανίστηκε αφότου άσκησε κριτική στον Σι Τζινπίνγκ 

Ένας κορυφαίος οικονομολόγος της Κίνας σε κυβερνητική δεξαμενή σκέψης φέρεται να εξαφανίστηκε αφού του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή επειδή επέκρινε τον Σι Τζινπίνγκ σε μια ιδιωτική ομάδα συνομιλίας.

Ο Ζου Χενγκπενγκ 55 ετών, πιστεύεται ότι έκανε απαξιωτικά σχόλια για την οικονομία της Κίνας και ενδεχομένως για τον Κινέζο ηγέτη συγκεκριμένα, σε μια ιδιωτική ομάδα WeChat. Ο Ζου συνελήφθη στη συνέχεια τον Απρίλιο και τέθηκε υπό έρευνα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο Ζου εργάστηκε για την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Cass) για περισσότερα από 20 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Απρίλιο, όταν μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caixin, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι έγινε ανακατατάξεις στις ανώτερες τάξεις του ινστιτούτου, με τον διευθυντή και τον γραμματέα να απομακρύνονται επίσης από τις θέσεις τους την ίδια στιγμή που ο Ζου αποσύρθηκε από τον ρόλο του. Οι άλλοι δύο αξιωματούχοι μετατέθηκαν, σύμφωνα με την Sing Tao Daily, αλλά ο Ζου δεν μετατέθηκε και δεν αναφέρεται πλέον στην ιστοσελίδα του Cass. Οι ιστότοποι που σχετίζονται με το έργο του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Cass είναι μια κορυφαία δεξαμενή σκέψης στην Κίνα, η οποία αναφέρεται απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το Κρατικό Συμβούλιο, και αποτελεί εδώ και καιρό έναν σημαντικό σύμβουλο πολιτικής, παρέχοντας μερικές φορές σχετικά διαφανείς αναλύσεις. Ωστόσο, υπό την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Σι, η κριτική του ΚΚΚ και της του ηγεσίας αντιμετωπίζεται τιμωρητικά.

Η οικονομία της Κίνας ασθμαίνει και υπάρχουν ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χάσει τον δικό της στόχο για ετήσια ανάπτυξη 5%, μια σχετικά μέτρια φιλοδοξία για τα ιστορικά δεδομένα. Την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας εδώ και χρόνια σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων, δεν είναι επαρκή.

Με πληροφορίες από Guardian