Κοσμος

Φόβοι ανάφλεξης στον Λίβανο: Ελλάδα και Βρετανία ζητούν από τους πολίτες τους να φύγουν

Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λίβανος: Κύμα ισραηλινών επιδρομών με στόχο περιοχές όπου ασκεί επιρροή η Χεζμπολάχ -15 νεκροί σε νέες επιθέσεις - Ελλάδα και Βρετανία καλούν πολίτες να φύγουν

Ενόψει φόβων για χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, στον οποίο καταγράφονται ήδη μεγάλες απώλειες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, και ενώ η Χεζμπολάχ αντεπιτίθεται στο Ισραήλ με πυραυλικές επιθέσεις, οι κυβερνήσεις καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τις περιοχές των εχθροπραξιών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για την ανάγκη αναχώρησης των Ελλήνων από τον Λίβανο, ενώ η Βρετανία στέλνει στρατιωτικούς στην Κύπρο για το ενδεχόμενο εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων της.

Όλα αυτά ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον πέντε χωριών του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων πλησιάζει το μισό εκατομμύριο μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτήν την εβδομάδα.

Λιβανέζοι αναζητούν τα υπάρχοντά τους σε κατεστραμμένο κτίριο μετά τις ισραηλινές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο © EPA/Stringer

Οι εξελίξεις στον Λίβανο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ συνεχίζει για 3η ημέρα τις αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο την Τετάρτη (25/9), ώρες αφότου η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ανώτερου διοικητή στη διάρκεια ισραηλινού χτυπήματος στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ αντεπιτέθηκε εκτοξεύοντας πύραυλο με στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στην ισραηλινή πόλη νωρίς την Τετάρτη, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε τον πύραυλο και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Η νέα επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η σύγκρουση σχεδόν ενός έτους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα κλιμακώνεται τόσο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Στέλεχος της κυβέρνησης του Λιβάνου δήλωσε ότι μόνο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να βάλει τέρμα στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Η επιχείρηση του Ισραήλ από το πρωί της Δευτέρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 569 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί 1.835 άνθρωποικ στον Λίβανο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει ότι ο ανώτερος διοικητής Ibrahim Qubaisi ήταν μεταξύ των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία στη λιβανική πρωτεύουσα.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο σημειώνονται μετά από το μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε σε παγιδευμένες συσκευές (βομβητές και ασυρμάτους) που έφεραν πάνω τους μέλη της Χεζμπολάχ, στερώντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. 

Πλέον, μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο έχει πάψει να θεωρείται απίθανη. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές ανακοινώσεις τόσο της στρατιωτικής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας, όσο και από τις δηλώσεις του Μπένι Γκαντς, του ηγέτη της «Παράταξης Εξουσίας» – του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει μία ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου για χερσαία επιχείρηση.

Λιβανέζος στρατιώτης ασφαλίζει την περιοχή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού μετά από ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή © EPA/Stringer

ΥΠΕΞ: Πλήρης αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο και άμεση αναχώρηση

Ανακοίνωση για την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και για την ανάγκη άμεσης αναχώρησης των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί ως επισκέπτες, εξέδωσε εχθές, Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και η άμεση αναχώρηση των ευρισκομένων ως επισκεπτών στον Λίβανο Ελλήνων, με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για επικοινωνία Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας στη Βηρυτό παρατίθενται από το ΥΠΕΞ τα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

τηλ.: (+961) 71 593659 και   

e-mail: grcon.bei@mfa.gr

Η Βρετανία στέλνει στρατιωτικούς στην Κύπρο ενόψει ενδεχόμενης επιχείρησης απομάκρυνσης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ενισχύει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης» για τη διάσωση των Βρετανών υπηκόων, καθώς προέτρεψε το Ισραήλ και τον Λίβανο να «απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτικών στην Κύπρο ενόψει πιθανής επιχείρησης για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της χώρας από τον Λίβανο, όπου ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από πεντακόσιους ανθρώπους τη Δευτέρα, εντείνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο αμέσως», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, συμπληρώνοντας πως «περίπου 700 στρατιωτικοί» θα σταλούν «τις προσεχείς ώρες» στην κυπριακή επικράτεια για να προετοιμάσουν ενδεχόμενη επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καπνός αναδύεται από το σημείο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κοντά σε λιβανέζικα χωριά © EPA/Stringer

Λίβανος: 15 νεκροί από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον πέντε χωριών του Λιβάνου, εκ των οποίων δύο που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές μακριά από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» στο χωριό Ζουν, στο όρος Σουφ νότια της Βηρυτού, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, όπως επεσήμανε το υπουργείο.

Άλλο πλήγμα εναντίον του Μααϊσράχ, ενός σιιτικού χωριού στην επαρχία Κεσερουάν η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, σκότωσε τρεις ανθρώπους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου επιδρομές του Ισραήλ σε τρεις περιοχές στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Μία κάτοικος του χωριού Μααϊσράχ, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP ότι από την ισραηλινή επιδρομή καταστράφηκαν «ένα σπίτι και ένα καφέ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση εναντίον του Τελ Αβίβ.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους, πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτήν την εβδομάδα, αποκάλυψε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ήδη πριν από την κλιμάκωση, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από προχθές, Δευτέρα, ο Λίβανος μετρούσε περίπου 110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και ο αριθμός αυτός «τώρα πιθανόν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.