Κοσμος

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Μαριλίζα Αναστασοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στη Δύση, όταν μιλάμε για την περιοχή της Κίνας, τείνουμε να σκεφτόμαστε την Ταϊβάν. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Κίνας, η Ασία του Ειρηνικού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Ινδία, είναι η μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο και παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια θέση της Κίνας.

Πώς διαμορφώνονται οι εμπορικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Κίνας με χώρες όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Ινδονησία; Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, την ίδια στιγμή το εμπόριο και οι επενδύσεις της Ταϊβάν στην Κίνα είναι μεγαλύτερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές;

Όλα αυτά τα ερωτήματα αναλύει ο Brantly Womack, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, ειδικός σε θέματα Κίνας και συγγραφέας του βιβλίου “Recentering Pacific Asia: Regional China and World Order” των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων του Cambridge.

Αυτή η συζήτηση αποτελεί μέρος της σειράς podcast του Κινεζικού Προγράμματος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με το "Ti Kosmos podcast". Παρουσιάστρια του podcast είναι η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Το Κινεζικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων  (Ι.ΔΙ.Σ.) προωθεί τη συστηματική μελέτη της σύγχρονης Κίνας στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να προσφέρει σε βάθος κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης, των αντιθέσεων, των πολιτικών οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών, καθώς και του παγκόσμιου ρόλου της σύγχρονης Κίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, δείτε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ