Κοσμος

Αμερικανικές Εκλογές: Προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση του Reuters

Εξακολουθεί να προηγείται σε θέματα οικονομίας ο πρώην πρόεδρος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αμερικανικές Εκλόγες: Προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση του Reuters

Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις προηγείται με 47% έναντι 40% του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για τη νίκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς φάνηκε να αμβλύνει το προβάδισμα σε θέματα οικονομίας και απασχόλησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Eνόψει των αμερικανικών εκλογών, η Χάρις έχει προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων με βάση τα στοιχεία - τα οποία την έδειχναν να έχει την υποστήριξη του 46,61% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ο Τραμπ υποστηριζόταν από το 40,48%, σύμφωνα με την τριήμερη δημοσκόπηση που έκλεισε τη Δευτέρα. Το προβάδισμα της Χάρις ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις πέντε μονάδες έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos στις 11-12 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος είχε την καλύτερη προσέγγιση για την «οικονομία, την ανεργία και τις θέσεις εργασίας», περίπου το 43% των ψηφοφόρων της δημοσκόπησης επέλεξε τον Τραμπ και το 41% τη Χάρις. Το προβάδισμα δύο μονάδων του Τραμπ στο θέμα αυτό συγκρίνεται με το προβάδισμά του τριών μονάδων σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Αύγουστο και με το προβάδισμα 11 μονάδων έναντι της Χάρις στα τέλη Ιουλίου, λίγο μετά την έναρξη της εκστρατείας της.

Ενώ οι εθνικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσκοπήσεων του Reuters/Ipsos, δίνουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με τις απόψεις του εκλογικού σώματος, τα αποτελέσματα του εκλογικού σώματος ανά πολιτεία δίνουν τον νικητή, με επτά πολιτείες μάχης να είναι πιθανότατα καθοριστικές.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos συμμετείχαν 1.029 ενήλικες Αμερικανοί σε απευθείας σύνδεση, σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 871 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών, οι 785 θεωρήθηκαν οι πιο πιθανοί να προσέλθουν την ημέρα των εκλογών. Μεταξύ αυτών των πιθανών ψηφοφόρων, η Χάρις προηγείται με 50% έναντι 44%, αν και παρόμοια με το προβάδισμά της μεταξύ όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το πλεονέκτημά της ήταν μόνο πέντε μονάδες όταν χρησιμοποιούνται μη στρογγυλοποιημένα στοιχεία.

Πηγή: Reuters