Κοσμος

Λίβανος: Νέος γύρος πληγμάτων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Νεκρός ένας ακόμα ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίβανος: Νέος γύρος πληγμάτων του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Μια αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον Λίβανο σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη, καθώς οι διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες και από τις δύο πλευρές αύξησαν τους φόβους για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου σκότωσε τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ο διοικητής της δύναμης πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ. Δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο τον περιέγραψαν ως ηγετική φυσιογνωμία στο τμήμα πυραύλων της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η πίεση στη Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τους φόβους ότι η σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο θα εκραγεί και θα αποσταθεροποιήσει την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή, όπου ήδη μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ισραήλ μετατοπίζει την εστίασή του από τη Γάζα στα βόρεια σύνορα, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες προς υποστήριξη της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση των βόρειων συνόρων του και τη δυνατότητα επιστροφής εκεί των κατοίκων που εκτοπίστηκαν, θέτοντας τις βάσεις για μια μακρά σύγκρουση, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί ότι δεν θα υποχωρήσει μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα.

Εκκλήσεις για διπλωματία

Οι εκκλήσεις για διπλωματία αυξάνονται καθώς η σύγκρουση επιδεινώνεται, με τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Βόλκερ Τερκ να καλεί όλα τα κράτη και τους φορείς που έχουν επιρροή να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στο Λίβανο.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο λαός του Λιβάνου, ο λαός του Ισραήλ και ο λαός του κόσμου δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να γίνει μια άλλη Γάζα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο MSNBC ότι πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί «ένας δρόμος προς τα εμπρός» για την αποκλιμάκωση και μια διπλωματική λύση.

Οι μάχες έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και η περιφερειακή δύναμη Ιράν, η οποία έχει αντιπροσώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή - τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι της Υεμένης και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ - θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Η Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα υπέστη σοβαρές απώλειες όταν χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εξερράγησαν στη χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της.

Η επιχείρηση αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ, το οποίο έχει μακρά ιστορία εξελιγμένων επιθέσεων σε ξένο έδαφος. Δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Οι πληροφορίες και η τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ του έχουν δώσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Έχει εντοπίσει και δολοφονήσει κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ και ηγέτες της Χαμάς.

Αλλά η Χεζμπολάχ έχει αποδειχθεί ανθεκτική κατά τη διάρκεια δεκαετιών εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Η ομάδα, που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, θεωρείται πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν νέο πύραυλο, τον Fadi 3, σε μια επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής στρατιωτικής βάσης, ανακοίνωσε η ομάδα σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram την Τρίτη.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ έριχνε φυλλάδια με έναν «πολύ επικίνδυνο» γραμμωτό κώδικα πάνω τους στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι η σάρωσή του από το τηλέφωνο θα «απέσυρε όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή.