Κοσμος

Ο Ερντογάν ζήτησε ξανά από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Νέα επίθεση προς τον Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Ερντογάν ζήτησε ξανά από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους - Νέα επίθεση προς τον Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει «τουρκοκυπριακό κράτος».

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», είπε ο Ερντογάν.

Σκληροί χαρακτηρισμοί του Ερντογάν προς το Ισραήλ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

«Τα τελευταία χρόνια, η στάση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανεπαρκής ως προς την εκπλήρωση της ιδρυτικής τους αποστολής. Μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια δυσλειτουργική, δυσκίνητη και αδρανή δομή» επεσήμανε και αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα.

«Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο παιδικό και γυναικείο νεκροταφείο στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η ισραηλινή κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του. «Όπως η συμμαχία της ανθρωπότητας σταμάτησε τον Χίτλερ πριν από 70 χρόνια, έτσι πρέπει να σταματήσει τον Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφόνων του».

Απευθυνόμενος σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΜΕ, διερωτήθηκε: «Αυτοί τους οποίους το Ισραήλ σκότωσε σε ζωντανές μεταδόσεις, δεν είναι συνάδελφοί σας; Ω, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε “σταματήστε” σε αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές;».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο» είπε. Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως «συμπληρώνει τον τρίτο του χρόνο και απέχουμε ακόμη από την εδραίωση της ειρήνης. Καθώς ο αγώνας των εξοπλισμών επιταχύνεται, ο χώρος για διπλωματία στενεύει σταδιακά. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σχολαστικά τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ σε αυτή τη διαδικασία».