Κοσμος

Το χρέος της Γαλλίας διογκώνεται και χτυπάει «καμπανάκι» 2008

Το πολιτικό πλαίσιο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία: Προβληματισμός σε ΕΕ και αγορές για το χρέος 

Οι ανησυχίες μεταξύ των εταίρων της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνονται ότι η ευθραυστότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας της θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις προσπάθειες για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών της και έτσι να υπονομεύσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Γαλλία παρουσίασε το Σάββατο μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως ο προϋπολογισμός του 2025 ή το επταετές σχέδιο μείωσης του χρέους που απαιτείται από τους κανόνες της Ε.Ε. Τόσο η ακροδεξιά όσο και η ακροαριστερά -η καθεμία από τις οποίες διαθέτει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο- αντιτίθενται στις περικοπές δαπανών, ακόμη και όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας πρόκειται να αυξηθεί σε περίπου 6% του ΑΕΠ φέτος, διπλάσιο από το όριο της Ε.Ε..

«Η πολιτική ευθραυστότητα του συνασπισμού είναι σαφής», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος, όπως και άλλοι που πήραν συνέντευξη για το θέμα αυτό, ζήτησε ανωνυμία λόγω των σχετικών πολιτικών ευαισθησιών.

«Η κατάρτιση ενός σχεδίου για την περικοπή του χρέους που να είναι συμβατό με το νέο πλαίσιο και ταυτόχρονα πολιτικά αποδεκτό από το εχθρικό γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος. 

Η ανησυχία της αγοράς για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας ωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας σε υψηλότερα επίπεδα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκε για λίγο πάνω από την απόδοση της Ισπανίας την Τρίτη για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Eιδική μεταχείριση;

Ο Μπαρνιέ σχεδιάζει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025 στο γαλλικό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου. Ένα 7ετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και μείωσης του χρέους αναμένεται μερικές εβδομάδες αργότερα, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η αγορά θα μπορούσε να πιέσει τους Γάλλους πολιτικούς να λάβουν σκληρές αποφάσεις, φοβούνται ότι ένα αδύναμο σχέδιο θα υπονομεύσει την αξιοπιστία του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο.

«Δεν περιμένω ότι αυτή τη φορά η Γαλλία θα ξεφύγει εύκολα, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους νέους κανόνες», δήλωσε τρίτος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. η Γαλλία απολάμβανε στο παρελθόν ειδική μεταχείριση από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η χώρα έχει εδώ και καιρό παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τα κράτη μέλη να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε λιγότερο από το 3% της οικονομικής παραγωγής και το Παρίσι δεν έχει καταγράψει πλεόνασμα από το 1974, τρία χρόνια πριν γεννηθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε κάποτε ότι η χώρα τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης επειδή «η Γαλλία είναι Γαλλία». Οι νέοι κανόνες - ενώ επιτρέπουν στις χώρες να διαπραγματεύονται τις δικές τους πορείες μείωσης του χρέους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - έχουν ως στόχο να δείξουν στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι σοβαρές όσον αφορά τη μείωση του χρέους μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

«Υποθέτω ότι το γαλλικό σχέδιο θα είναι μια δοκιμαστική περίπτωση», δήλωσε ένας τέταρτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θα δούμε πόση δημιουργικότητα θα υπάρξει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν το αρχικό σχέδιο φαίνεται σκληρό κατά την υποβολή του, το Παρίσι θα μπορούσε να έχει περιθώρια αργότερα, όταν η Επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του με την πάροδο των ετών.

Πηγή: Reuters