Κοσμος

Ρώσοι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη από τον Διαστημικό Σταθμό - Έσπασαν ρεκόρ παραμονής

Έμειναν 374 μέρες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αστροναύτης βγαινει απο καψουλα
Ο Ρώσος αστροναύτης Όλεγκ Κονονένκο © Χ/cbs_spacenews

Στην κάψουλα βρισκόταν επίσης η Αμερικανίδα Τρέισι Ντάισον, η οποία έμεινε στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες

Μια κάψουλα Σογιούζ που μετέφερε δύο Ρώσους και μια Αμερικανίδα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο Καζακστάν, τερματίζοντας μια παραμονή ρεκόρ για τους αστροναύτες.

Ο αστροναύτες επέστρεψαν μετά από 374 ημέρες στον διαστημικό σταθμό

Σύμφωνα με το Associated Press, η κάψουλα προσγειώθηκε στη στέπα του Καζακστάν περίπου 3,5 ώρες μετά την αποκόλληση του από τον διαστημικό σταθμό σε μια όπως φαίνεται χωρίς προβλήματα κάθοδο. Στο τελευταίο στάδιο της προσγείωσης, κατέβηκε κάτω με ένα ερυθρόλευκο αλεξίπτωτο με ταχύτητα περίπου 7,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ στα τελευταία δευτερόλεπτα εκτοξεύθηκαν μικροί πύραυλοι για να απαλύνουν την προσγείωση.

Οι αστροναύτες βγήκαν με ασφάλεια από την κάψουλα και τοποθετήθηκαν σε καρέκλες για να προσαρμοστούν στη βαρύτητα και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο Όλεγκ Κονονένκο και ο Νικολάι Τσουμπ επέστρεψαν μετά από 374 ημέρες παραμονής στον διαστημικό σταθμό την Παρασκευή έσπασαν το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή εκεί. Στην κάψουλα βρισκόταν επίσης η Αμερικανίδα Τρέισι Ντάισον, η οποία έμεινε στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες.

Οκτώ αστροναύτες βρίσκονται στον διαστημικό σταθμό, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί Μπουτς Γουίλμορ και Σούνι Γουίλιαμς, οι οποίοι παρέμειναν πολύ μετά την προγραμματισμένη επιστροφή τους στη Γη.

Έφτασαν τον Ιούνιο ως το πρώτο πλήρωμα της νέας κάψουλας Starliner της Boeing. Όμως το ταξίδι τους χαρακτηρίστηκε από προβλήματα στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αποφάσισε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να τους επιστρέψει με το Starliner.

Οι δύο αστροναύτες πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τη SpaceX τον επόμενο χρόνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.