Κοσμος

Μόνο ντροπή: Δικηγόρος χλευάζει την Πελικό στο Instagram

Η συνήγορος υπεράσπισης δύο κατηγορουμένων για βιασμό και τα ντροπιαστικά της σόου στο δικαστήριο και στα social media

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γιατί η Νάντια Ελ Μπουρουμί αυτή τη στιγμή αποτελεί την μεγαλύτερη ντροπή στην υπόθεση Πελικό

Το όνομά της είναι Νάντια Ελ Μπουρουμί, είναι 45 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα και συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των 50 ανδρών που τους βαρύνει η κατηγορία του βιασμού της ναρκωμένης -από τον ίδιο της τον σύζυγο- Ζιζέλ Πελικό.

Αυτή η δικηγόρος για όλους τους λάθος λόγους εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο του γαλλικού Τύπου και της κοινής γνώμης, όχι επειδή έκανε τη δουλειά της, για παράδειγμα, αλλά επειδή δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram ένα βίντεο, στο οποίο χορεύει το τραγούδι Wake Me Up Before You Go-Go των Wham. Όμως, γιατί αυτό να είναι τόσο κακό και πώς σχετίζεται με την υπόθεση Πελικό;

Το βίντεο που δημοσίευσε στους περίπου 52.000 followers της στο Instagram, δείχνει την ίδια να χορεύει σε μεγάλα κέφια το την ποπ επιτυχία της δεκαετίας του 1980 -ένα χυδαίο υπονοούμενο στην υπόθεση Πελικό που εκτός από τη Μαζάν έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη- στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου της και αυτό το αισχρό πανηγύρι, η συνήγορος το συνοδεύει με μία ακόμα πιο αλγεινή λεζάντα:  «Σε όλους τους ακραίους της σκέψης που προσπαθούν να με φιμώσουν, αυτό είναι για εσάς».

Η Μπουρουμί από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έχει καταφέρει με τα τερτίπια υπεράσπισης να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε ό,τι αφορά τη ρητορική υπέρ των κατηγορουμένων.

Δημοσιεύει τακτικά σχόλια στο Instagram που έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για αυτό που έχει πλέον αποτυπωθεί ως η «μητέρα της υπόθεσης βιασμών» και της χημικής υποταγής, ενώ για πολλούς η Μπουρουμί προσβάλλει την ίδια της την ιδιότητα, την οποία αντιμετωπίζει περισσότερο ως influencer και λιγότερο ως συνήγορος υπεράσπισης.

 «Βγήκα από τη δίκη τουΠελικό, ουφ!», φωνάζει στην κάμερα σε ένα βίντεο του Instagram, ενώ αυτού είχε προηγηθεί μία πραγματική της παράσταση μέσα στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια της δίκης, ύψωσε τη φωνή της με θυμό κατά της Ζιζέλ Πελικό, μέσα στη δικαστική αίθουσα και άφησε να εννοηθεί ότι το θύμα μπορεί να έπαιζε σεξουαλικά παιχνίδια, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της αίθουσας όσο και στον ακτιβιστικό κόσμο που έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώνεται για να στηρίξει τη Ζιζέλ Πελικό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της που έζησαν αυτή τη θηριωδία.

Το βίντεο με τον χορό της ερμηνεύτηκε ως χλευασμός και προσβολή για την 71χρονη επιζώσα Πελικό και ένα νεύμα υπεράσπισης προς τον βασικό κατηγορούμενο που είναι ο σύζυγός της, Ντομινίκ.

Φυσικά, η Μπουρουμί η οποία αν και παίρνει μηδέν στην ενσυναίσθηση και άριστα στον κυνισμό, συνόδευσε την τελευταία προκλητική ανάρτησή της με το σχόλιο: «Ποτέ δεν θα μου κλείσετε το στόμα επειδή νιώθετε ότι η γνώμη ή η θέση μου δεν σας ταιριάζει!».

Παρ’ όλα αυτά, το χλευαστικό προς την Πελικό βίντεο της γύρισε μπούμερανγκ, προσελκύοντας χιονοστιβάδα μηνυμάτων μίσους και απειλών, με αποτέλεσμα να την αναγκάσει σε αναδίπλωση, μέσω μίας ανάρτησης στην οποία όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη, αλλά ανακοινώνει ότι έχει ήδη καταθέση μήνυση για παρενόχληση.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι το βίντεο που πρόσφατα κοινοποιήθηκε και σχολιάστηκε έχει υποκλαπεί. Λυπάμαι βαθύτατα αν τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν. Σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησα να κοροϊδέψω τη Ζιζέλ Πελικό, την οποία θεωρώ εύθραυστο άτομο και θύμα σε αυτή την υπόθεση», αναφέρει στη δεύτερη ανάρτησή της στο Instagram.

Στην ανάρτηση, η δικηγόρος συνεχίζει να παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα και να καταγγέλλει ότι η ίδια και η οικογένειά της δέχονται συνεχείς παρενοχλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι η «αδιάκοπη πίεση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης» την εμποδίζει να υπερασπιστεί τους πελάτες της με «αμερόληπτο τρόπο».

Βέβαια, ούτε οι συνάδελφοι της φαίνεται να παίρνουν το μέρος της σε αυτή την άτυπη εκστρατεία εναντίον της Πελικό και διαφωνούν κάθετα με τα σόου που κάθε λίγο δίνει η Μπουρουμί.

© Instagram

«Το να βγαίνεις στα κοινωνικά δίκτυα και να τραγουδάς έναν στίχο από αυτό το τραγούδι, μου φαίνεται ανάξιο και δεν συνάδει με τις απαιτήσεις που έχουμε ως δικηγόροι», δήλωσε ο Alain Lothe, ποινικολόγος στη Μασσαλία, στην τοπική γαλλική εφημερίδα La Provence.

Σύμφωνα με ένα προφίλ που δημοσίευσε το 2012 η τοπική εφημερίδα Dauphiné Libéré, η Μπουρουμί δεν θα έπρεπε καν να εκφράζει τέτοιες απόψεις, καθώς είναι το ένατο από 10 παιδιά και αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 16 ετών έναν άνδρα που την κακοποιούσε.

Δραπέτευσε με την κόρη της στην Αβινιόν, όπου πήγε στη Νομική Σχολή και εργαζόταν ως κομμώτρια τα Σαββατοκύριακα. Πήρε το δίπλωμά της σε δύο χρόνια και ασκεί το επάγγελμα από το 2008. Την ίδια στιγμή, γαλλικά φεμινιστικά σάιτ αναφέρονται στην Μπουρουμί ως κορυφαίο παράδειγμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού που εκτός από ντροπή, θέτει σε κίνδυνο όλες τις επιζώσες βιασμού που αναζητούν το δίκιο τους.

Με πληροφορίες από Telegraph, Lunion.fr