Κοσμος

«Μπαρουταποθήκη» ο Λίβανος μετά τα νέα ισραηλινά χτυπήματα - Στέλνουν δυνάμεις οι ΗΠΑ

Πάνω από 270 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μπαρουταποθήκη» ο Λίβανος μετά τα νέα ισραηλινά χτυπήματα -   Στέλνουν δυνάμεις οι ΗΠΑ
© EPA/ATEF SAFADI

Λίβανος: Νέα κλιμάκωση μετά τα ισραηλινά χτυπήματα - Στέλνουν δυνάμεις οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε εκατοντάδες στόχους της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα σε αεροπορικές επιδρομές που σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου σκότωσαν τουλάχιστον 274 άτομα, στην πιο θανατηφόρα ημέρα  εδώ και δεκαετίες, σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων.

Μετά από μερικές από τις σφοδρότερες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, το Ισραήλ προειδοποίησε τους ανθρώπους στο Λίβανο να εκκενώσουν περιοχές όπου, όπως είπε, το ένοπλο κίνημα αποθήκευε όπλα.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορά του, το Ισραήλ μετατοπίζει την προσοχή του στα βόρεια σύνορά του, από όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς.

Τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, επικεφαλής του νότιου μετώπου, δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 21 παιδιά και 39 γυναίκες, και 1.024 τραυματίστηκαν από τα πλήγματα του Ισραήλ, σε αυτό που ένας Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του 1975-1990.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ενέργειες θα συνεχιστούν έως ότου «πετύχουμε τον στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», θέτοντας τις βάσεις για μια μακρά σύγκρουση, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 800 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα. «Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια όπου η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, πυραύλους, εκτοξευτές, UAV και πρόσθετες τρομοκρατικές υποδομές», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Lebanon says 182 killed in morning offensive by Israel on Hezbollah targets | BBC News

Αναμένονται και άλλα χτυπήματα

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης τη Δευτέρα, καθώς τα πυρά με ρουκέτες της Χεζμπολάχ επεκτάθηκαν νοτιότερα από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες δέχθηκαν τη μεγαλύτερη επίθεση στην τελευταία ανταλλαγή πυρών.

Συναγερμός σήμανε επίσης σε περιοχές σε όλο το βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χάιφα, ανακοίνωσε ο στρατός.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη ετοιμάζονται να επιτεθούν σε οπλισμό της Χεζμπολάχ που είναι κρυμμένος σε σπίτια στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν αμέσως το έδαφος.

«Οι εικόνες τώρα από τον νότιο Λίβανο είναι από δευτερογενείς εκρήξεις όπλων της Χεζμπολάχ, τα οποία εκρήγνυνται μέσα σε σπίτια. Σε κάθε σπίτι στο οποίο επιτιθέμεθα υπάρχουν όπλα. Ρουκέτες, πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονταν και στόχευαν στη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική δήλωση.

Τα πλήγματα έχουν αυξήσει την πίεση στη Χεζμπολάχ, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέστη μια επίθεση που ο γενικός της γραμματέας Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε πρωτοφανή στην ιστορία της οργάνωσης, αφού εξερράγησαν χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της.

Σε ένα άλλο σημαντικό πλήγμα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή έπληξε ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας 45 άτομα, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι 16 μέλη της ομάδας ήταν μεταξύ των νεκρών, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου ηγέτη Ιμπραχίμ Ακίλ και ενός άλλου διοικητή, του Αχμέντ Γουάμπι.

Οι μάχες έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και το Ιράν θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Ψυχολογικός Πόλεμος»

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι δήλωσε ότι το υπουργείο του είχε λάβει κλήση που διέταζε την εκκένωση του κτιρίου, αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. «Πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο», δήλωσε στο Reuters.

Ο Λίβανος, που υποφέρει από οικονομική κατάρρευση, δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει άλλον έναν πόλεμο σαν αυτόν που ξέσπασε το 2006, όταν το Ισραήλ σφυροκόπησε τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας πολύμηνης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις υποδομές.

Αποστολή Αμερικανικών στρατευμάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν έναν μικρό αριθμό πρόσθετων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, αρνούμενο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό ή την αποστολή των αναπτυσσομένων δυνάμεων.

«Στέλνουμε έναν μικρό αριθμό πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού προς τα εμπρός για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να περιορίσει τη σύγκρουση στη Γάζα και έχει επανειλημμένα ζητήσει η κρίση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας. Την έκκληση αυτή για διπλωματία έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Οι ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσον το Ιράν θα μείνει στο περιθώριο αν απειληθεί η ύπαρξη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και λένε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν στο στόχαστρο σε όλη τη Μέση Ανατολή, αν ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος.

«Έχουμε περισσότερες δυνατότητες στην περιοχή σήμερα από ό,τι στις 14 Απριλίου, όταν το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο Ράιντερ.

«Έτσι, όλες αυτές οι δυνάμεις σε συνδυασμό μας παρέχουν τις επιλογές για να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση».

Ο Ράιντερ αναφέρθηκε στην επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η οποία προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές στο εσωτερικό του Ισραήλ χάρη στις αναχαιτίσεις της αεράμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων στην περιοχή. Τα πλήγματα της 14ης Απριλίου ήταν η πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.