Κοσμος

Εξάχρονος που απήχθη το 1951 βρέθηκε ζωντανός μετά από επτά δεκαετίες

Εντοπίστηκε από την ανιψιά του όταν έκανε διαδικτυακό τεστ DNA «για πλάκα»

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξάχρονος που απήχθη από πάρκο στην Καλιφόρνια το 1951 βρέθηκε ζωντανός μετά από επτά δεκαετίες - Ζούσε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Ο Λουίς Αρμάντο Αλμπίνο (δεξιά) επανενώθηκε με την οικογένειά του επτά δεκαετίες αφότου απήχθη © Χ/Jennifer Coffindaffer

Εξάχρονος που απήχθη από πάρκο στην Καλιφόρνια το 1951 βρέθηκε ζωντανός μετά από επτά δεκαετίες - Ζούσε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Ένας άνδρας που έπεσε θύμα απαγωγής ως εξάχρονος ενώ έπαιζε σε ένα πάρκο της Καλιφόρνια το 1951 εντοπίστηκε περισσότερο από επτά δεκαετίες αργότερα, χάρη στη βοήθεια ενός διαδικτυακού τεστ προγόνων, παλαιών φωτογραφιών και αποκομμάτων εφημερίδων.

Το Bay Area News Group ανέφερε την Παρασκευή ότι η ανιψιά του θύματος της απαγωγής, Λουίς Αρμάντο Αλμπίνο, η οποία ζει στο Όκλαντ, εντόπισε με τη βοήθεια της αστυνομίας, του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης τον θείο της, που ζούσε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Child kidnapped found 70 years later alive | KTVU

Απήχθη από πάρκο το 1951 - Παρέμενε αγνοούμενος για πάνω από 70 χρόνια

Ο Αλμπίνο, πατέρας και παππούς, είναι συνταξιούχος πυροσβέστης και βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών που υπηρέτησε στο Βιετνάμ, σύμφωνα με την ανιψιά του, την 63χρονη Αλίτα Αλεκίν. Βρήκε τον Αλμπίνο και τον επανένωσε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια τον Ιούνιο.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1951, μια γυναίκα παρέσυρε τον εξάχρονο Αλμπίνο από το πάρκο στο δυτικό Όκλαντ, όπου έπαιζε με τον μεγαλύτερο αδελφό του, και του υποσχέθηκε στα ισπανικά ότι θα του αγόραζε καραμέλες.

Αντ' αυτού, η γυναίκα απήγαγε το αγόρι που είχε γεννηθεί στο Πουέρτο Ρίκο και το μετέφερε στην Ανατολική Ακτή, όπου κατέληξε σε ένα ζευγάρι που το μεγάλωσε σαν να ήταν δικός τους γιος, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, ο Αλμπίνο παρέμενε αγνοούμενος, αλλά ήταν πάντα στις καρδιές της οικογένειάς του και η φωτογραφία του κρεμόταν στα σπίτια των συγγενών, δήλωσε η ανιψιά του. Η μητέρα του πέθανε το 2005, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι ο γιος της ήταν ζωντανός.

Η αστυνομία του Όκλαντ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες της Αλεκίν «έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο στην ανεύρεση του θείου της» και ότι «το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε».

Σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό συγκρότημα, είπε ότι ο θείος της «με αγκάλιασε και μου είπε “ευχαριστώ που με βρήκες” και μου έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο».

Τεράστια έρευνα για το αγνοούμενο αγόρι το 1951

Δημοσιεύματα της Oakland Tribune από την εποχή εκείνη ανέφεραν ότι η αστυνομία, στρατιώτες τοπικής βάσης, η ακτοφυλακή και άλλοι υπάλληλοι της πόλης συμμετείχαν σε μια τεράστια έρευνα για το αγνοούμενο αγόρι.

Ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο και άλλες υδάτινες οδοί ερευνήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα.

Ο αδελφός του, Ρότζερ Αλμπίνο, ανακρίθηκε αρκετές φορές από τους ερευνητές, αλλά επέμεινε στην ιστορία του για μια γυναίκα με μπαντάνα στο κεφάλι που πήρε τον αδελφό του.

Η πρώτη ιδέα ότι ο θείος της μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός ήρθε το 2020, όταν, «έτσι για πλάκα», όπως είπε η Αλεκίν, έκανε ένα διαδικτυακό τεστ DNA. Έδειξε 22% ταύτιση με έναν άνδρα που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ο θείος της. Μια περαιτέρω αναζήτηση εκείνη την εποχή περαιτέρω στοιχεία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η ίδια και οι κόρες της άρχισαν να ψάχνουν ξανά. Σε μια επίσκεψη στη δημόσια βιβλιοθήκη του Όκλαντ κοίταξε σε μικροφίλμ άρθρα της Tribune, μεταξύ των οποίων και ένα που είχε φωτογραφία του Λουίς και του Ρότζερ, το οποίο την έπεισε ότι βρισκόταν στο σωστό δρόμο. Την ίδια μέρα πήγε στην αστυνομία του Όκλαντ.

Οι ερευνητές συμφώνησαν τελικά ότι το νέο στοιχείο ήταν ουσιαστικό και η υπόθεση εξαφάνισης άνοιξε εκ νέου.

Ο Λουίς εντοπίστηκε στην Ανατολική Ακτή και έδωσε δείγμα DNA, όπως και η αδελφή του, η μητέρα της Αλεκίν. Στις 20 Ιουνίου, οι ερευνητές πήγαν στο σπίτι της μητέρας της και είπαν και στις δύο ότι ο θείος της είχε βρεθεί.

«Ήμουν πάντα αποφασισμένη να τον βρω»

«Δεν αρχίσαμε να κλαίμε παρά μόνο όταν έφυγαν οι ερευνητές», δήλωσε η Αλεκίν. «Άρπαξα τα χέρια της μητέρας μου και της είπα: Τον βρήκαμε. Ήμουν εκστασιασμένη».

Στις 24 Ιουνίου, με τη βοήθεια του FBI, ο Λουίς ήρθε στο Όκλαντ με μέλη της οικογένειάς του και συναντήθηκε με την Αλεκίν, τη μητέρα της και άλλους συγγενείς. Την επόμενη μέρα η Αλεκίν οδήγησε τη μητέρα της και τον νεοαποκτηθέντα θείο της στο σπίτι του Ρότζερ στην κομητεία Στάνισλαους της Καλιφόρνια.

«Άρπαξαν ο ένας τον άλλον και αγκαλιάστηκαν πολύ σφιχτά και για πολύ ώρα. Κάθισαν κάτω και απλώς μίλησαν», είπε, συζητώντας για την ημέρα της απαγωγής, τη στρατιωτική τους θητεία και άλλα.

Ο Λουίς γύρισε στην Ανατολική Ακτή, αλλά επέστρεψε ξανά τον Ιούλιο για μια επίσκεψη τριών εβδομάδων. Ήταν η τελευταία φορά που είδε τον Ρότζερ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο.

Η Αλεκίν δήλωσε ότι ο θείος της δεν ήθελε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

«Ήμουν πάντα αποφασισμένη να τον βρω και ποιος ξέρει, με την ιστορία μου εκεί έξω, θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες οικογένειες που περνούν το ίδιο πράγμα», δήλωσε. «Θα έλεγα: μην το βάζετε κάτω».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.