- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Εστίες φρίκης» στη Μαλαισία - Πάνω από 350 συλλήψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Τουλάχιστον 402 παιδιά διέσωσε η αστυνομία - Για «αδιανόητη φρίκη» κάνει λόγο η UNICEF
Μαλαισία: Η αστυνομία ανακοινώνει συνολικά 355 συλλήψεις για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Επιχειρηματικός όμιλος διαχειριζόταν «εστίες φρίκης»
Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως συνέλαβε συνολικά 355 ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί για εκατοντάδες επιθέσεις σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε εστίες υποδοχής και φιλοξενίας τους στη χώρα της Ασίας.
Στην καρδιά της έρευνας στη Μαλαισία βρίσκεται ο επιχειρηματικός όμιλος συμμετοχών GISB (Global Ikhwan Service and Business Holding), που κατηγορείται πως πέρα από το ότι διαχειριζόταν τις «εστίες φρίκης» αυτές, είχε σχέσεις με απαγορευμένη ισλαμιστική σέκτα, την Αλ Αρκάμ, που πλέον έχει διαλυθεί.
Μαλαισία: Ο όμιλος GISB αρνείται τις κατηγορίες για συστηματική βία και κακοποίηση
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GISB, ο Νασιρουντίν Αλί, και τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι του ομίλου, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία.
Έγιναν έφοδοι σε διάφορες τοποθεσίες, ανάμεσά τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σε δομές υγείας, σε ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία και κατοικίες.
Είχε ανακοινωθεί ήδη η σύλληψη 171 ανθρώπων την 11η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων «ουστάζ» (καθηγητών θρησκευτικών) και άλλων εκπαιδευτικών. Η αστυνομία πρόσθεσε πως διασώθηκαν τουλάχιστον 402 παιδιά, έπειτα από έρευνες σε 20 εστίες. Η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται για παιδιά εργαζομένων του ομίλου στη Μαλαισία, εξήγησε ο γενικός επιθεωρητής της Ραζαρουντίν Χουσάιν.
Αρχικά, ο όμιλος διέψευσε όλες τις κατηγορίες και διαβεβαίωσε μάλιστα πως δεν διαχειριζόταν αυτός τα κέντρα που αφορούν οι έρευνες, στις πολιτείες Σελάγκορ και Νεκάρι Σεμπιλάν (δυτικά).
Κατόπιν ο Νασιρουντίν Αλί παραδέχθηκε, τη 14η Σεπτεμβρίου, πως υπήρξαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, «μια ή δυο υποθέσεις σοδομισμού» στις εστίες, διαψεύδοντας όμως πως καταγραφόταν συστηματική, μαζική βία.
Κατά ιατρικές γνωματεύσεις, τουλάχιστον 13 παιδιά υπέστησαν σεξουαλική βία, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Χουσάιν.
Την Τρίτη, ανακοίνωσε το πάγωμα 96 λογαριασμών του GISB, που περιείχαν κάπου 124.000 δολάρια (111.000 ευρώ).
Το σκάνδαλο εντείνει την ανησυχία για την τύχη παιδιών στις εστίες αυτές και για την εποπτεία των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη χώρα.
Η UNICEF καταδίκασε την «αδιανόητη φρίκη»
Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, καταδίκασε την «αδιανόητη φρίκη» που έζησαν τα μικρά θύματα.
Τα παιδιά αυτά «θα χρειαστούν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», επισήμανε την Πέμπτη ο Ρόμπερτ Γκας, αντιπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία στη Μαλαισία.
Η σέκτα Αρκάμ διαλύθηκε από τις αρχές το 1994, καθώς το δόγμα που πρότεινε θεωρήθηκε αποκλίνον, αιρετικό. Ο όμιλος GISB βρίσκεται έκτοτε στο στόχαστρο των αρχών της κατά πλειονότητα μουσουλμανικής χώρας.
Το 2011, ξέσπασε επίσης σκάνδαλο όταν έγινε γνωστό πως είχε δημιουργήσει «Λέσχη Υπάκουων Συζύγων», ομάδα που προέτρεπε γυναίκες να υποτάσσονται στους συζύγους τους «σαν να ήταν ιερόδουλες», ώστε να μην τις απατούν.
Στον ιστότοπό του ο GISB διαβεβαιώνει πως είναι ισλαμικός όμιλος συμμετοχών ο οποίος διαχειρίζεται εταιρείες όπως σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, στη Βρετανία και στη Γαλλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.