Κοσμος

Η Κομισιόν απαγορεύει το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους - Αντιδράσεις από την πρότασή της

Βαριά τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κομισιόν απαγορεύει το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους - Αντιδράσεις από την πρότασή της 

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν να απαγορεύσει το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όπως ταράτσες σε καφετέριες, εστιατόρια, στάσεις λεωφορείων και ζωολογικούς κήπους.

Στόχος της Κομισιόν είναι η δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό»

Προβληματισμένοι με την πρόταση της Κομισιόν είναι και οι επαγγελματίες εστίασης αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν θετικά το μέτρο.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό» την στιγμή που το 1/4 των Ευρωπαίων καπνίζει σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Βαριά είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σε κλειστούς χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το πρόστιμο για τον καπνιστή κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ και 500 για τον υπεύθυνο. Το πρόστιμο ανεβαίνει για τον καπνιστή οδηγό με ανήλικους συνεπιβάτες, φτάνοντας τα 3.000 ευρώ.

Παρά την αυστηροποίηση των κανόνων και την εντατικοποίηση των ελέγχων, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να καπνίζουν στις παιδικές χαρές δίπλα στα παιδιά.

Με τα νέα μέτρα η ΕΕ στοχεύει να καπνίζει λιγότερο από το 5% του πληθυσμού έως το 2040, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την καταπολέμηση του καρκίνου.