Κοσμος

Λίβανος: Μοίραζαν παγιδευμένους βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ λίγες ώρες πριν εκραγούν

Βομβητής εξερράγη ενώ ήταν ακόμα στο κουτί του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίβανος: Μοίραζαν παγιδευμένους βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ λίγες ώρες πριν εκραγούν

Περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα, για τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο, με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση συνέχιζε να μοιράζει στα μέλη της νέους βομβητές επωνυμίας Gold Apollo, μέχρι και μερικές ώρες πριν από την ανατίναξη χιλιάδων τέτοιων συσκευών αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι, μάλιστα, είχαν ελεγχθεί προηγουμένως.

Αυτό δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters, υποδεικνύοντας ότι η Χεζμπολάχ ήταν σίγουρη ότι η αποστολή ήταν ασφαλής.

Ένα μέλος της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, έλαβε ένα νέο βομβητή τη Δευτέρα (16/09), και αυτός εξερράγη την επόμενη μέρα ενώ ήταν ακόμα στο κουτί του, είπε μια από τις πηγές.

Ένας βομβητής που είχε δοθεί σε ένα ανώτερο μέλος λίγες μέρες νωρίτερα, τραυμάτισε έναν υφιστάμενο όταν πυροδοτήθηκε, είπε η δεύτερη πηγή.

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε να ελέγχει του βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, από το 2022, μεταξύ άλλων ταξιδεύοντας μαζί τους στα αεροδρόμια για να διασφαλίσει ότι δεν θα ενεργοποιούσαν συναγερμούς, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters. Συνολικά έξι πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των εκρηκτικών μηχανισμών μίλησαν στο Reuters.

Οι έλεγχοι εντάσσονταν στην γενικότερη ρουτίνα ελέγχου του εξοπλισμού της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών επικοινωνίας, για να εντοπιστεί αν ήταν δεμένοι με εκρηκτικά ή μηχανισμούς παρακολούθησης, είπε μια από τις πηγές ασφαλείας.

Οι επιθέσεις και η διανομή των συσκευών παρά τη συνήθη σάρωση και τους ελέγχους για παραβιάσεις, έπληξαν τη φήμη της Χεζμπολάχ, με τους ειδικούς να λένε ότι οι εκρήξεις αναδεικνύουν την ευπάθεια της οργάνωσης, καθώς το δίκτυο επικοινωνίας της παραβιάστηκε με θανατηφόρο αποτέλεσμα. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η έκρηξη των βομβητών ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας για την ομάδα των μαχητών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης με το Ισραήλ.