Κοσμος

To Iσραήλ εξουδετέρωσε το επικηρυγμένο από το 1983 στέλεχος της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ

Φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στην Βηρυτό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χεζμπολάχ: To Iσραήλ εξουδετέρωσε τον επικηρυγμένο από το 1983 Ιμπραήμ Ακίλ

Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε έναν ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο, κλιμακώνοντας απότομα την πολυετή σύγκρουση μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο στόχος ήταν ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος υπηρετεί στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης, ανέφεραν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο και το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 17, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε έναν προκαταρκτικό απολογισμό.

Η πολιτική άμυνα του Λιβάνου δήλωσε ότι τα σωστικά της συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια μετά την κατάρρευση δύο κτιρίων κατοικιών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το χτύπημα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στη Χεζμπολάχ μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε η οργάνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία εξερράγησαν βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, σκοτώνοντας 37 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες. Η επίθεση πιστεύεται ευρέως ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την εμπλοκή του.

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες που το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο έναν κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Τον Ιούλιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Fuad Shukr, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης.

Ο Ακίλ έχει επικηρυχθεί με 7 εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύνδεσή του με τον φονικό βομβαρδισμό πεζοναυτών στον Λίβανο το 1983, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters άκουσαν θόρυβο από αεροσκάφος πάνω από τη Βηρυτό περίπου την ώρα της επίθεσης, ενώ ένα σύννεφο καπνού φαινόταν να υψώνεται από την περιοχή του πλήγματος.

«Οι IDF (Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ) πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αλλαγές στις αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Πλάνα από το στοχευμένο κτίριο έδειχναν ένα κτίριο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και τον δρόμο γεμάτο μπάζα και καμένα αυτοκίνητα.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις πιο εντατικές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Πηγή: Reuters