- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ιταλία νομιμοποιεί τον χημικό ευνουχισμό για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας - Η θεραπεία θα πρέπει να είναι συναινετική και αναστρέψιμη
Η Ιταλία προχωράει προς τη νομιμοποίηση του χημικού ευνουχισμού με τους νομοθέτες να εγκρίνουν τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα μπορούσε να συντάξει νόμους για τη θεραπεία βίαιων σεξουαλικών εγκλημάτων. Φάρμακα που μπλοκάρουν τις ορμόνες ανδρογόνων, υπεύθυνες για τον έλεγχο της σεξουαλικής δραστηριότητας θα χορηγούνται στους παραβάτες, γράφει το Politico.
Η κυβέρνηση Μελόνι προσπαθεί να φανεί σκληρή στην εφαρμογή του νόμου και της τάξης
Η Κάτω Βουλή της Ρώμης ενέκρινε ψήφισμα που αναφέρει ότι η θεραπεία πρέπει να είναι συναινετική, αναστρέψιμη και να αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου υποτροπής. Η πρόταση διατάσσει την κυβέρνηση να συστήσει την αρμόδια επιτροπή.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιώρτζια Μελόνι προσπαθεί να φανεί σκληρή στην εφαρμογή του νόμου και της τάξης. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022, η ιταλική εκτελεστική εξουσία έχει θεσπίσει νόμους που για δεκάδες νέα εγκλήματα και αυστηρότερες ποινές.
Η Μελόνι πρωτοστάτησε στην ανάπλαση του Caivano, μιας στερημένης πόλης στα περίχωρα της Νάπολης που έγινε σύμβολο του εγκλήματος και της φτώχειας μετά τον ομαδικό βιασμό δύο προεφηβικών ξαδέρφων για τον οποίο καταδικάστηκαν πέντε άτομα. Η πρωθυπουργός είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ασφάλεια είναι η «προτεραιότητά» της για τους επόμενους μήνες.
Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μελόνι και έχει κάνει έναν νόμο για τον χημικό ευνουχισμό παιδεραστών και βιαστών βασικό μέρος της πλατφόρμας της ,κατέθεσε την πρόταση νόμου. Σύμφωνα με αυτό, οι καταδικασμένοι σεξουαλικοί παραβάτες θα μπορούσαν να λάβουν ποινή με αναστολή με αντάλλαγμα να υποβληθούν σε θεραπεία με ορμονικό αποκλεισμό.
Italy has moved toward legalizing chemical castration, with MPs approving the creation of a committee that could draft laws on treating violent sex offenders with androgen-blocking drugs. https://t.co/FEOHphiAOG
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) September 19, 2024
Ματέο Σαλβίνι: «Μηδενική ανοχή για βιαστές και παιδεραστές»
Ο αρχηγός της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι χαιρέτισε τα νέα, γράφοντας στο Χ: «Νίκη για τη Λίγκα! … Εντάξει. Ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον ιστορικό μας αγώνα για δικαιοσύνη και κοινή λογική: μηδενική ανοχή για βιαστές και παιδεραστές».
Όμως οι αντιπολιτευόμενες ομάδες χαρακτήρισαν τις προτάσεις «εξτρεμιστικές» και «παραβιάζουν την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη».
Η βουλευτής Σιμόνα Μποναφέ από το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα είπε ότι η πρόταση της Λέγκας είναι «αντισυνταγματική … υπονομεύοντας τα θεμέλια του νομικού μας συστήματος που έχει ξεπεράσει τη χρήση της σωματικής τιμωρίας για εκατοντάδες χρόνια». Η Συμμαχία των Πρασίνων και της Αριστεράς επέκρινε την «ατελείωτη κλίση της Λέγκας για καταστολή».
Ο ενρίκο Μπόργκι (Enrico Borghi), από το κεντρώο κόμμα Italia Viva, έγραψε στα social media: «Τι ακολουθεί; Πείνα και φτερά και πούπουλα ή σχοινί και σαπούνι;».
Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός
Ο χημικός ευνουχισμός επιτυγχάνεται με τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν την απελευθέρωση ορμονών που διεγείρουν τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη, μειώνοντας έτσι τη λίμπιντο. Ο υποχρεωτικός χημικός ευνουχισμός επιτρέπεται στη Ρωσία και την Πολωνία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για ορισμένα εγκλήματα.
Υπάρχουν όμως και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της υποτροπής και οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές παρενέργειες. Φεμινιστικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι οι λόγοι πίσω από τα βίαια σεξουαλικά εγκλήματα όπως ο βιασμός δεν είναι ασταμάτητες σεξουαλικές ορμές, αλλά πολιτισμικοί παράγοντες.
Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Κάρλο Νόρντιο, αντιτάχθηκε σε παρόμοιες προτάσεις το 2019 πριν εισέλθει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ήταν «μια επιστροφή στους μεσαιωνικούς χρόνους».