Κοσμος

Με το πανίσχυρο εκρηκτικό PETN ανατινάχθηκαν οι ασύρματοι της Χεζμπολάχ

Πώς έδρασε στις συσκευές που είχαν τα μέλη της οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκρήξεις στους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ
Εκρήξεις στους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ ©WAEL HAMZEH/ EPA

Χεζμπολάχ: Με το πανίσχυρο εκρηκτικό PETN ανατινάχθηκαν οι ασύρματοι - Πώς έδρασε στις συσκευές που είχαν τα μέλη της οργάνωσης

Νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN) ήταν το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη των ασυρμάτων που είχαν στην κατοχή τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά, το οποίο είχε τοποθετηθεί στις μπαταρίες των συσκευών των μελών της Χεζμπολάχ.

Πώς έδρασε στις συσκευές που είχαν τα μέλη της Χεζμπολάχ

Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.

Εκατοντάδες ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Σε φωτογραφίες των ασυρμάτων που εξερράγησαν φαίνεται η εγγραφή «ICOM» και «made in Japan». Η Icom ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή των μοντέλων αυτών εδώ και μία δεκαετία και ότι τα περισσότερα από όσα διατίθενται ακόμη προς πώληση είναι πλαστά.

Ο Γιοσίκι Ενομότο, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενδεχόμενο παλαιότερη συσκευή Icom να υπέστη μετατροπή για να κατασκευαστεί βόμβα.

Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κύριο σώμα του ασυρμάτου θα ήταν δύσκολη, διότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι εκεί πολύ συμπιεσμένα, άρα είναι πιθανότερο ότι είχε τοποθετηθεί στο αποσπώμενο κουτί της μπαταρίας, δήλωσε στο ιαπωνικό δίκτυο Fuji TV ο Γιοσίκι Ενομότο.

Η λιβανική πηγή δήλωσε ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που το κουτί της μπαταρίας είχε χωρισθεί από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.

Λιβανική πηγή ασφαλείας έχει δηλώσει στο Reuters ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στους βομβητές της Χεζμπολάχ ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί.

Αλλη πηγή δήλωσε ότι μέχρι τρία γραμμάρια εκρηκτικής ύλης είχαν κρυφτεί στους νέους βομβητές μάλλον μήνες πριν από την έκρηξή τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.