Κοσμος

Ο υβριδικός «Δούρειος Ίππος», οι βομβητές και η digital εφαρμογή του ασύμμετρου πολέμου

Η «Μοσσάντ» σε Meta-War σενάρια δράσης

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υβριδικός «Δούρειος Ίππος», οι βομβητές και η digital εφαρμογή του ασύμμετρου πολέμου
© EPA / WAEL HAMZEH

Η επίθεση του Ισραήλ με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ: Το χτύπημα στρατηγικής σημασίας και η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή.

Τα pagers (βομβητές) άρχισαν να ηχούν λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Τρίτης στον Λίβανο που μας πέρασε, ειδοποιώντας τα μέλη της Χεζμπολάχ για την αποστολή μηνύματος από την ηγεσία τους εν μέσω μίας κακόηχης χορωδίας από κουδουνίσματα, μελωδίες και βόμβους. Αλλά δεν ήταν η ηγεσία των Σιιτών Μουζαχεντίν. Τα μηνύματα είχαν σταλεί από τον εχθρό της Χεζμπολάχ και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα  τις ειδοποιήσεις ακολούθησαν ήχοι εκρήξεων και κραυγές πόνου και πανικού σε δρόμους, καταστήματα και σπίτια σε όλον τον Λίβανο. Τροφοδοτούμενες από λίγα μόνο γραμμάρια εκρηκτικής ουσίας που κρύβεται μέσα στις συσκευές, οι εκρήξεις οδήγησαν ενήλικες άνδρες να εκτιναχθούν στον αέρα από μοτοσυκλέτες και να χτυπήσουν σε τοίχους, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο. Οι άνθρωποι που βγήκαν για ψώνια έπεφταν στο έδαφος στριφογυρίζοντας από πόνο και  αγωνία ενώ ο καπνός έβγαινε από τις τσέπες τους.

Ο Μοχάμεντ Αουάντα, 52 ετών, και ο γιος του, τους οποίους μετέφερε ένας οδηγός αυτοκινήτου του οποίου ο τηλεφωνητής εξερράγη, αφηγήθηκε τη δική του ιστορία: «Ο γιος μου τρελάθηκε και άρχισε να ουρλιάζει όταν είδε το χέρι του οδηγού να εκτινάσσεται μακριά του», είπε. Μέχρι το τέλος της ημέρας, τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.700 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν. Και την επόμενη μέρα, άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν τα γουόκι-τόκι στον Λίβανο άρχισαν επίσης να εκρήγνυνται μυστηριωδώς. Μερικοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά άλλοι όχι. Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν παιδιά.

Με αυτόν τον τρόπο οι New York Times της Πέμπτης περιγράφουν τις σκηνές απόλυτου χάους που εκτυλίχθηκαν στον Λίβανο αλλά και την Συρία, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, από την πρωτοφανή σε σύλληψη, οργάνωση και αποτελεσματικότητα επιχείρηση που αποδίδεται πλέον από όλους στην ισραηλινή Μοσσάντ. Ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας η οποία ποτέ δεν έκρυψε τα φιλοϊσραηλινά της αισθήματα αλλά και που ποτέ δεν χαρίστηκε στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και κυρίως προσωπικά στον Νετανιάχου, χαρακτηρίζει αυτήν την επιχείρηση ως την πρώτη με χαρακτηριστικά σύγχρονου Δούρειου Ίππου.

Αν ο Όμηρος κληροδότησε στην ανθρωπότητα το σενάριο και την πραγματοποίηση ενός ασύλληπτου πολεμικού σχεδίου βασισμένου στην αρχής της εξαπάτησης, η Μοσσάντ έρχεται να καταδείξει το πώς εφαρμόζεται στην πράξη μια υβριδική επίθεση με ψηφιακά μέσα αλλά βασισμένη στην απόλυτη εξαπάτηση του αντιπάλου.

Η εταιρεία κατασκευής pagers BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη, η οποία κατασκεύαζε τους βομβητές που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη, ήταν «κέλυφος» ισραηλινής εταιρείας, ανέφεραν την Πέμπτη οι New York Times, επικαλούμενες τρεις αξιωματικούς μυστικών υπηρεσιών.

Οι τρεις αξιωματικοί ανέφεραν ότι δημιουργήθηκαν δύο επιπλέον εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες, βοήθησαν στην απόκρυψη των ταυτοτήτων όσων συμμετείχαν στην κατασκευή των pagers.

Η έκθεση εξήγησε ότι ενώ η εταιρεία παρήγαγε τακτικά συστήματα τηλεειδοποίησης για άλλους πελάτες, αυτά που κατασκευάζονταν για τη Χεζμπολάχ παρήχθησαν χωριστά και περιείχαν μπαταρίες συνδεμένες με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τηλεειδοποιητές στάλθηκαν για πρώτη φορά στον Λίβανο το 2022 σε μια μικρή παρτίδα. Η επίθεση δεν είχε ακόμη αρχίσει. Η ιδέα όμως είχε αρχίσει να ωριμάζει.

Μετά από μια ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια της οποίας απαγόρευσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων -αποκαλώντας τα «πράκτορες» του Ισραήλ- ο ηγέτης της οργάνωσης προώθησε την γενικευμένη  χρήση βομβητών. Αναφέρεται δε πως δόθηκαν περισσότερες ακόμη παραγγελίες για τηλεειδοποιητές στην ουγγρική BAC.

Ο Νασράλα διέταξε τους αξιωματικούς της Χεζμπολάχ να φέρουν επάνω τους τις  συσκευές τηλεειδοποίησης ανά πάσα στιγμή και απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα από τα meetings. Σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε τους αξιωματικούς να απέχουν από αναφορές οποιασδήποτε λεπτομέρειας σχετικά με κινήσεις μονάδων και επιχειρησιακά σχέδια της Χεζμπολάχ μέσω κινητών τηλεφώνων. Μετά την συγκεκριμένη ομιλία καταγράφτηκε σημαντική αύξηση στις αποστολές τηλεειδοποιητών στον Λίβανο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής δουλειάς. Από τον ιστό της αφήγησης λείπει ωστόσο το σημαντικότερο κομμάτι. Το πώς δηλαδή η «Μοσσάντ» χρησιμοποίησε μία πληροφορία περί βομβητών, κατάφερε να εντοπίσει την παραγγελία, ήξερε τη μητρική εταιρεία στην Ταϊβάν η οποία πληρωνόταν τακτικά από τραπεζικό λογαριασμό Μέσης Ανατολής για τις παραγγελίες της Χέζμπολάχ και κατάφερε να αναλάβει την παραγωγή της συγκεκριμένης παρτίδας. Στη συνέχεια αφού κατασκεύασε τις μίνι βόμβες επέλεξε σε συμφωνία με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων την συγκεκριμένη ημερομηνία που θα εκρήγνυνταν οι μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει πώς το σχέδιο χρήσης ενός «Δούρειου Ίππου» θα έπρεπε να συνοδεύεται και από έναν εξελικτικό σχεδιασμό, προφανώς μίας γενικευμένης επίθεσης στον Νότιο Λίβανο.

Μία εβδομάδα πριν τα δύο κύματα επιθέσεων κατά της Χέζμπολάχ που άφησαν άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως θα επιστέψουν άμεσα και με ασφάλεια στις εστίες τους 70.000 ισραηλινοί πολίτες που έχουν εκτοπιστεί λόγω της επιθετικότητας της σιιτικής οργάνωσης. Την Τετάρτη το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πώς κήρυξε νέα μερική επιστράτευση σε ειδικότητες όπως ιατρικό προσωπικό, χειριστές αντιεροπορικών συστημάτων κλπ.

Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώθηκε επίσημα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Jerusalem Post πως μία μεραρχία μεταφέρθηκε από τη Γάζα όπου πολεμούσε στον Βορρά όπου και πήρε θέσεις κατά μήκος των συνόρων.

Όπως επισήμαιναν το πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε όλοι οι γνωστοί στρατιωτικοί αναλυτές στα σημαντικά διεθνή ΜΜΕ, έχει φθάσει πια η στιγμή που το Ισραήλ θα αποτολμούσε επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων στο Νότιο Λίβανο.

Ο στρατηγικός στόχος μιας τέτοιας επιχείρησης είναι;

  1. Να εξουδετερωθεί  στρατιωτικά η Χεζμπολάχ στον Νότο και να απωθηθεί στον Βόρειο Λίβανο ή ακόμη και την Συρία.
  2. Να διασφαλιστεί ζώνη ταμπόν κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ βάθους 10 χιλιομέτρων.
  3. Να μειωθεί η πολιτική επιρροή του Νασράλα για να αποδυναμωθεί ο άξονας με την Τεχεράνη ώστε οι Σιιίτες του Λιβάνου να αναζητήσουν πιθανόν άλλη μορφή εκπροσώπησης ενισχύοντας φερ’ ειπείν την ΑΜΑΛ που είναι το παλαιότερο ιστορικά σιιτικό κόμμα στον Λίβανο.

Η φάση του Meta-War σεναρίου

Η παγκόσμια κοινότητα των δικτύων κατασκοπίας και συλλογής - ανάλυσης πληροφοριών «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης περί ταυτόχρονης έκρηξης συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο. Δεν ήταν η «τεχνολογική» υποδομή της Μοσσάντ που εντυπωσίασε τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι «ενημερωμένοι» σε θέματα τεχνολογιών κατάλαβαν αμέσως πώς δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο νέο και άγνωστο ψηφιακό προϊόν. Ήταν σαφές εξ αρχής πώς οι ισραηλινοί κατάφεραν να εξαπατήσουν τη Χεζμπολάχ παραδίδοντας ένα παγιδευμένο φορτίο και μάλιστα με την ελπίδα πώς δεν θα γινόταν ποτέ κάποιος έλεγχος ή κάποιο επιλεκτικό σκανάρισμα. Όπως και δεν έγινε.

Ήταν το concept της επιχείρησης. Για πρώτη φορά μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών επέλεξε να παγιδεύσει με συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία, (17 και 18 Σεπτεμβρίου), χιλιάδες μηχανάκια γνωρίζοντας πως αυτή η οριζόντια επιλογή θα προκαλούσε τον θάνατο, τον ακρωτηριασμό και τον τραυματισμό αθώων πολιτών. Υιοθετήθηκε δηλαδή από επίσημο κράτος και μάλιστα δυτικού τύπου, η επιλογή της ασύμμετρης απειλής η οποία μέχρι τώρα ήταν επιλογή των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Από την άλλη και σε αυστηρά στρατιωτικό επίπεδο η Μοσσάντ επέφερε στρατηγικής σημασίας παραλυτικό κτύπημα στην Χεζμπολάχ η οποία σε 48 ώρες απώλεσε την αλυσίδα διοίκησης της από ανώτερα και μεσαία στελέχη ενώ εξουδετερώθηκε ένα μεγάλο τμήμα των ενδοεπικοινωνιών της. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των στελεχών της Χεζμπολάχ που υπέστησαν ανήκεστο βλάβη λόγω ακρωτηριασμού ή σοβαρού τραυματισμού. 

Από την Τρίτη το μεσημέρι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει πώς κάθε μηχανισμός που λειτουργεί με μπαταρία και διαθέτει ακόμη και πρωτόγονο κύκλωμα μπορεί να κατασκευαστεί εξ αρχής με μηχανισμό παγίδευσης ή να προστεθεί μηχανισμός παγίδευσης κάποια στιγμή με ειδική τοποθέτηση μικροκυκλώματος.

Μόνον η ιδέα μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια υστερία και έκρηξη θεωριών συνομωσίας οι οποίες εκ του ασφαλούς πλέον θα αμφισβητούν κάθε τεχνολογικό εφεύρημα και κάθε ψηφιακή εφαρμογή. Η Μοσσάντ με τις επιλογές της διέβη εκείνη τη λεπτή κόκκινη γραμμή που χώριζε τον παλιό κόσμο από τη μετα-βιομηχανική αντίληψη περί πολέμου. Drowns, τσιπάκια, εκγχύσεις μικροκυκλωμάτων, μαζικό hucking, deception games, fake information by AI, deceived information made by AI και ο εφιάλτης μόλις αρχίζει.

Ο Χασάν Νασράλα την Πέμπτη το απόγευμα μίλησε για κήρυξη πολέμου από το Ισράηλ. Παραδέχτηκε πώς το κτύπημα κατά της οργάνωσης του ήταν άνευ προηγουμένου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς έχουμε δεχθεί διατρητικό κτύπημα» είπε χαρακτηριστικά. Ο άνθρωπός που υιοθέτησε με τις ευλογίες της Τεχεράνης το δόγμα του ασύμμετρου πλήγματος ως βασικό όπλο της Τρομοκρατίας παραδέχεται πώς δέχτηκε άνευ προηγουμένου ασύμμετρη επίθεση. Πρόκειται για τη στιγμή που η στρατηγοί σκίζουν τα διπλώματά τους και οι τρομοκράτες τρομοκρατούνται από τις ίδιες τις τακτικές τους. Το απόλυτο χάος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.