Κοσμος

Σαν σήμερα: Οι χρονοκάψουλες για τα όντα του 6939

Τι διαφύλαξε η ανθρωπότητα το 1938 για το απώτερο μέλλον

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Οι χρονοκάψουλες για τα όντα του 6939 - Τι διαφύλαξε η ανθρωπότητα το 1938 για το απώτερο μέλλον
Σαν σήμερα: Οι χρονοκάψουλες για τα όντα του 6939 - Τι διαφύλαξε η ανθρωπότητα το 1938 για το απώτερο μέλλον © Wikimedia Commons

Σαν σήμερα: Οι χρονοκάψουλες για τα όντα του 6939 - Τι διαφύλαξε η ανθρωπότητα το 1938 για το απώτερο μέλλον

Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 1938, δημιουργήθηκε η πρώτη από τις δύο χρονοκάψουλες για τα όντα του 6939.

Ειδικότερα, πρόκειται για δυο χρονοκάψουλες Westinghouse, που παρασκευάστηκαν από την Westinghouse Electric & Manufacturing Company. Η μία κατασκευάστηκε το 1939 και η άλλη το 1965. Περιείχαν σύγχρονα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στον τρόπο ζωής του εικοστού αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αντικείμενα προορίζονταν για τους ανθρώπους της 7ης χιλιετίας (~ έτος 6900- 4876 χρόνια ζωής) για να τα παραλάβουν και να διαπιστώσουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι του παρελθόντος.

Οι κάψουλες ήταν ειδικά σχεδιασμένοι μη διαβρωτικοί μεταλλικοί σωλήνες μήκους 90 ιντσών και διαμέτρου περίπου εννέα ιντσών. Οι σωλήνες κατασκευάστηκαν με γνώμονα τις ηλεκτρικές ιδιότητες που ενισχύουν τα χαρακτηριστικά της μοναδικής μεταλλικής χημικής σύνθεσης κάθε σωλήνα. Καθένας από αυτούς σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντιστέκεται στη διάβρωση με την πάροδο του χρόνου. Οι κάψουλες θάφτηκαν σε βάθος πενήντα μέτρων στο έδαφος στο πάρκο Flushing Meadows-Corona στη Νέα Υόρκη και είναι τοποθετημένες σε απόσταση περίπου τριών μέτρων μεταξύ τους.

Μάλιστα, υπήρχαν βιβλία καταγραφής για αυτές τις χρονοκάψουλες που δόθηκαν σε χιλιάδες βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα σημεία παγκοσμίως ούτως ώστε να μάθουν σίγουρα οι άνθρωποι του μέλλοντος για την ύπαρξή τους. Ωστόσο, οι οδηγίες ήταν ρητές. Δεν πρέπει να ανοίξουν πριν από την έβδομη χιλιετία. 

Τι περιείχαν οι δύο χρονοκάψουλες

Μεταξύ των 35 μικρών, καθημερινών αντικειμένων που τοποθετήθηκαν μέσα στη χρονοκάψουλα Ι ήταν μια πένα και ένα σετ γραμματικών βοηθημάτων.Η χρονοκάψουλα Ι περιείχε επίσης 75 είδη υφασμάτων, μετάλλων και πλαστικών. Η σύγχρονη λογοτεχνία, η σύγχρονη τέχνη και τα ειδησεογραφικά γεγονότα του 20ού αιώνα καταγράφηκαν σε ένα μικροφίλμ «Micro-File» και τοποθετήθηκαν επίσης μέσα. Το «Micro-File» περιέχει πάνω από δέκα εκατομμύρια λέξεις και χίλιες εικόνες και διαθέτει ένα μικρό μικροσκόπιο για την προβολή του. Περιλαμβάνονται επίσης οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει κανείς τόσο έναν μεγάλο προβολέα μικροφίλμ όσο και έναν προβολέα κινηματογραφικών ταινιών.

Στην κάψουλα περιλαμβάνονται επίσης αντίτυπα του περιοδικού Life, μια κούκλα kewpie, ένα δολάριο σε ρέστα, ένα πακέτο τσιγάρα Camel, ένα 15λεπτο δελτίο ειδήσεων της RKO Pathe Pictures, ένα καπέλο της Lilly Daché και εκατομμύρια λέξεις κειμένου που έχουν τοποθετηθεί σε ρολά μικροφίλμ, τα οποία περιλαμβάνουν έναν κατάλογο Sears Roebuck, ένα λεξικό και ένα αλμανάκ. Στη χρονοκάψουλα τοποθετήθηκαν διάφοροι σπόροι, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, καπνός, βαμβάκι, λινάρι, ρύζι, σόγια, μηδική, ζαχαρότευτλα, καρότα και κριθάρι. Τα οργανικά αντικείμενα (π.χ. σπόροι) τοποθετήθηκαν σε σφραγισμένα γυάλινα φιαλίδια.

Κατά τη διάρκεια της συσκευασίας του περιεχομένου της Χρονοκάψουλας Ι, υπό την καθοδήγηση εκπροσώπων του Εθνικού Γραφείου Προτύπων των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθε αντικείμενο εξετάστηκε για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε να αντέξει 5.000 χρόνια. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.