Κοσμος

Tρανς μοντέλο από τη Γεωργία δολοφονήθηκε αμέσως μετά τη ψήφιση νόμου ενάντια στους ΛΟΑΤΚΙ+

Η 37χρονη Κεσαρία Αμπραμίντζε ήταν από τα πρώτα τρανσέξουαλ πρόσωπα της χώρας

Newsroom
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tρανς μοντέλο από τη Γεωργία δολοφονήθηκε αμέσως μετά τη ψήφιση νόμου ενάντια στους ΛΟΑΤΚΙ+

Η 37χρονη Κεσαρία Αμπραμίντζε, ένα γνωστό τρανς μοντέλο από τη Γεωργία δολοφονήθηκε μία ημέρα μετά την ψήφιση νόμου ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.

Η Κεσαρία Αμπραμίντζε ήταν ένα από τα πρώτα ανοιχτά τρανς πρόσωπα της Γεωργίας

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε ότι η Αμπραμίντζε μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά της στα προάστια της Τιφλίδας την Τετάρτη. Τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αργότερα ότι ένας άνδρας συνελήφθη για το έγκλημα.

Η Κεσαρία Αμπραμίντζε ήταν ένα από τα πρώτα ανοιχτά τρανς δημόσια πρόσωπα της χώρας. Ο θάνατός της έρχεται μετά την επίμαχη νομοθεσία για τις «οικογενειακές αξίες και την προστασία των ανηλίκων», η οποία θα επιτρέψει στους αξιωματούχους να θέσουν εκτός νόμου τις εκδηλώσεις Pride και να λογοκρίνουν ταινίες και βιβλία.

Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απαγορεύσεις στους γάμους ομοφυλοφίλων και στις θεραπείες αλλαγής φύλου. Αναμένεται να αποτελέσει επίσης ένα ακόμη σημείο διαμάχης μεταξύ της Γεωργίας και της ΕΕ, καθώς η χώρα θέλει να γίνει μέλος της.

Ασαφές το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της Αμπραμίντζε

Παρόλο που το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία της Αμπραμίντζε παραμένει ασαφές, η γεωργιανή κοινωνία των πολιτών απέδωσε τον θάνατό της στην κρατική εκστρατεία κατά των μειονοτήτων στη χώρα.

Υπό το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», η χώρα έχει δει αύξηση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Πέρυσι, εκατοντάδες άνθρωποι του συντηρητικού μπλοκ εισέβαλαν σε ένα φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ στην Τιφλίδα με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις. Φέτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα για να προωθήσουν τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν το κυβερνών κόμμα και οργανώσεις με μεγάλη επιρροή στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την Τετάρτη, ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, κάλεσε τη γεωργιανή κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο περί «οικογενειακών αξιών», προειδοποιώντας ότι θα βλάψει τις πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας στο μπλοκ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος έρχεται μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, όπου τα βλέμματα όλων στρέφονται στο φιλοδυτικό πρώην σοβιετικό κράτος προκειμένου να διαπιστώσουν αν τώρα διολισθαίνει προς τη Ρωσία.