Κοσμος

Τα βιβλία είναι «ως επί το πλείστον» για τους πλούσιους λέει η κυβέρνηση της Σλοβακίας για το πρόσθετο ΦΠΑ

Παρότι έρευνες την διαψεύδουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι να τα κάνει τα βιβλία ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου;
© Unsplash

Σλοβακία: Τα βιβλία είναι «ως επί το πλείστον» για τους πλούσιους

Τα σχέδια της κυβέρνησης της Σλοβακίας να αυξήσει τον συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα βιβλία από 10% σε 23% έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους εκδότες της χώρας, την πολιτική αντιπολίτευση και τους φοιτητές των πανεπιστημίων.

«Τα βιβλία, σύμφωνα με την ανάλυσή μας, αγοράζονται κυρίως από πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού, οπότε θα φορολογηθούν με τον [υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ]», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας προκαλώντας κύμα σκωπτικών μιμιδίων.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Σλοβακίας, ωστόσο, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν σταθερά διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης είναι οι κύριοι αγοραστές βιβλίων.

«Ταυτόχρονα, υπάρχουν εκπληκτικά πολλοί αγοραστές ακόμη και μεταξύ των συνταξιούχων και των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα. Κάθε εμπόδιο που θέτει το κράτος στην έκδοση και πώληση βιβλίων αντανακλάται σε μικρότερο αριθμό βιβλίων που εκδίδονται, αγοράζονται και συνεπώς διαβάζονται. Η μείωση θα επηρεάσει όχι μόνο τους εμπορικούς τίτλους αλλά και το πρωτότυπο έργο των Σλοβάκων συγγραφέων», ανέφερε η ένωση στην ιστοσελίδα της.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων εξυγίανσης που εισήγαγε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και περιλαμβάνει 17 μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της Σλοβακίας, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2024. Το υπουργικό συμβούλιο πρότεινε την Τρίτη να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος εν μέρει με την αύξηση του ΦΠΑ σε όλη την οικονομία, επηρεάζοντας κυρίως τους επιχειρηματίες.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή στη Σλοβακία για την προτεινόμενη αύξηση του φόρου στα βιβλία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το μέτρο, αναγνωρίζοντας ότι «προκάλεσε κάποια αναστάτωση».

Σε περίπτωση που προχωρήσει με το φορολογικό σχέδιο, η Σλοβακία θα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα βιβλία στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Δανία με 25%.

Η λαϊκιστική κυβέρνηση του Φίκο, η οποία επέστρεψε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, έχει στοχοποιήσει στο παρελθόν τον τομέα του πολιτισμού απολύοντας υψηλόβαθμα στελέχη στα μεγάλα καλλιτεχνικά ιδρύματα της χώρας.

Πηγή: Politico

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.