Κοσμος

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος και άλλοι πρώην συνεργάτες του Τραμπ πίσω από φιλορωσικό σάιτ με fake news

Στην ατζέντα η Ουκρανία, η άρνηση της κλιματικής αλλαγής και οι «πολιτιστικοί» πόλεμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος και άλλοι πρώην συνεργάτες του Τραμπ πίσω από φιλορωσικό σάιτ με fake news

Tραμπ: Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος και άλλοι πρώην συνεργάτες του πίσω από φιλορωσικό σάιτ

Εν μέσω της πρόσφατης καταστολής της ρωσικής επιρροής στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μια ομάδα πρώην συμβούλων και πρακτόρων του Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε αθόρυβα στην κατασκευή ενός φιλορωσικού ιστότοπου που συχνά διαδίδει αποτυχημένες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκλογική απάτη και τα εμβόλια.

Δουλεύοντας μαζί με συνεργάτες των κρατικών μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου, ο πρώην σύμβουλος πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, η σύζυγός του, Σιμόνα Μαντζιάντε, και άλλοι έγιναν μέλη της συντακτικής επιτροπής του ιστότοπου Intelligencer, ο οποίος γίνεται όλο και περισσότερο πηγή ειδήσεων για όσους ανήκουν στο οικοσύστημα της δεξιάς.

Η ανάπτυξη του ιστότοπου, για την οποία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, έρχεται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πατάξουν τη ρωσική επιρροή ενόψει των εκλογών του 2024. Πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε δύο μέλη του RT (πρώην Russia Today) για παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων και ξέπλυμα χρήματος για πληρωμές που φέρεται να έκαναν για να «στρατολογήσουν ανυποψίαστους Αμερικανούς επηρεαστές». Επίσης, επέβαλε κυρώσεις στην αρχισυντάκτρια του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, και σε εννέα άλλους υπαλλήλους.

Το Intelligencer φαίνεται να κερδίζει σε δημοτικότητα. Πρόσφατα είχε τον καλύτερο μήνα επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο, με αύξηση σχεδόν 300% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Similarweb, και τα άρθρα του έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον συνωμοσιολόγο Άλεξ Τζόουνς, τον πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Γκάρετ Ζίγκλερ, και τον πρώην βοηθό του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν.

Η αδιαφανής δομή ιδιοκτησίας του ιστότοπου καθιστά δύσκολη την κατανόηση της οικονομικής του υποστήριξης και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο. Δεν υπάρχει καμία εταιρική οντότητα που να αναφέρεται πουθενά στον ιστότοπο, παρά μόνο μια επαγγελματική διεύθυνση στο Λος Άντζελες.

Αν και μεγάλο μέρος του περιεχομένου του ιστότοπου επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την αμερικανική πολιτική, ο ιστότοπος ξεκίνησε στην πραγματικότητα από την Αυστραλία, με ένα ελάχιστα γνωστό μέσο ενημέρωσης που ονομάζεται TNT Radio, το οποίο ξεκίνησε το 2022. Οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι της εκπομπής αρνούνται συχνά την κλιματική αλλαγή, συζητούν θέματα πολιτιστικού πολέμου στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν φιλορωσικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το Covid-19.

Ο Τάιλερ Νίξον, προσωπικός δικηγόρος του Ρότζερ Στόουν, είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου και φιλοξενεί τη δική του εκπομπή στο TNT Radio. Ο πρώην δημοσιογράφος του Radio Sputnik Lee Stranahan συμμετέχει επίσης.

Ωστόσο, ο ιστότοπος έχει ακόμη πιο άμεσους δεσμούς με τη Ρωσία πέρα από το περιεχόμενό του. Ένα από τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου είναι η Άννα Σορόκα, σύμβουλος του Λεονίντ Πάσετσνικ, του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Τον Φεβρουάριο του 2023, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Πάσετσνικ χαρακτηρίζοντάς τον «διορισμένο από τον Πούτιν προσωρινό επικεφαλής της πρώην λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Το 2020, το Bellingcat διαπίστωσε ότι η Σορόκα έστελνε και έστελνε e-mail με τον υποστράτηγο Αντρέι Ιλτσένκο, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, γνωστή ως GRU.

Το περιεχόμενο του Intelligencer έχει επίσης προσελκύσει τα βλέμματα των ευρωπαϊκών προπαγανδιστικών μέσων. Ο ιστότοπος Pravda-en έχει συνδέσει και προωθήσει άρθρα του Intelligencer, συμπεριλαμβανομένου ενός που επιτέθηκε στην έκθεση του OCCRP για το Lopatonok. Σύμφωνα με μια έκθεση του Φεβρουαρίου από την υπηρεσία Viginum της Γαλλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2021 για την καταπολέμηση της ξένης παραπληροφόρησης, μια ομάδα ιστότοπων που λειτουργούν με το όνομα Pravda εργάζονται συντονισμένα για τη διάδοση φιλορωσικού περιεχομένου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;
Podcast: Η Κίνα και η Ασία του Ειρηνικού: Καλός γείτονας ή επίδοξος ηγεμόνας;

Ποια στάση υιοθετούν οι περιφερειακές χώρες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Αμερικής; Μπορούν να διατηρούν καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές; Ο καθηγητής Brantly Womack εξηγεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.