Κοσμος

Σαν σήμερα: Η έκπληξη στη «μάχη των φύλων»

Ένας αγώνας τένις που έμεινε στην Ιστορία λόγω... σεξισμού

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα: Η έκπληξη στη «μάχη των φύλων» - Ένας αγώνας τένις που έμεινε στην Ιστορία λόγω... σεξισμού

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1973, έλαβε χώρα ένας από τους πιο προβεβλημένους αγώνες τένις όλων των εποχών που έμεινε στην ιστορία ως «Η Μάχη των Φύλων».

Γιατί έγινε η «Μάχη των Φύλων»;

Εκεί, η κορυφαία παίκτρια του κόσμου, η 29χρονη τότε Billie Jean King, κέρδισε τον 55χρονο Bobby Riggs, πρώην Νο.1 παίκτη της κατάταξης. Ο Riggs, ένας αυτοαποκαλούμενος ανδρικός σοβινιστής, είχε καυχηθεί ότι οι γυναίκες παίκτριες ήταν κατώτερες, ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση του παιχνιδιού και ότι ακόμη και στην ηλικία του μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε παίκτρια.

Ο αγώνας αποτέλεσε ένα τεράστιο γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο παρακολούθησαν αυτοπροσώπως περισσότεροι από 30.000 θεατές στο Houston Astrodome και άλλα 50 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. H King μπήκε στο στάδιο σε στυλ... Κλεοπάτρας πάνω σε ένα χρυσό φορείο που το μετέφεραν άνδρες, ενώ ο Riggs έφτασε σε ένα ρικσάο που το έσερναν γυναίκες μοντέλα. Ο θρυλικός αθλητικογράφος Howard Cosell διηύθυνε τον αγώνα, στον οποίο ο King κέρδισε τον Riggs με 6-4, 6-3, 6-3, 6-3. Το επίτευγμα της King όχι μόνο βοήθησε στη νομιμοποίηση του γυναικείου επαγγελματικού τένις και των αθλητριών, αλλά θεωρήθηκε και ως νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών γενικότερα.

Ποια ήταν η Billie Jean King

Η King ή όπως είναι το πραγματικό της όνομα Billie Jean Moffitt, γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1943 στο Long Beach της Καλιφόρνια. Μεγαλώνοντας, ανέπτυξε φοβερές ικανότητες στο σόφτμπολ πριν οι γονείς της την ενθαρρύνουν να δοκιμάσει το τένις, το οποίο θεωρούσαν πιο γυναικείο. Γρήγορα ξεχώρισε στο άθλημα και το 1961, σε ηλικία 17 ετών, κατά στην πρώτη της συμμετοχή στο Γουίμπλεντον, κέρδισε τον τίτλο στο διπλό γυναικών. Η King θα έφτανε συνολικά τις 20 νίκες στο Wimbledon, σε μονά, διπλά και μικτά διπλά, κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Το 1971, έγινε η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε περισσότερα από 100.000 δολάρια σε χρηματικά έπαθλα μέσα σε μία μόνο σεζόν. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημαντικές μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών αθλητών και η King άσκησε σκληρή πίεση για να αλλάξει το καθεστώς αυτό. Και τα κατάφερε. Το 1973, το U.S. Open έγινε το πρώτο μεγάλο τουρνουά τένις που μοίρασε το ίδιο ποσό χρηματικού επάθλου στους νικητές και των δύο φύλων.

Το 1972, η King έγινε η πρώτη γυναίκα που επιλέχθηκε από το Sports Illustrated ως «Αθλητής της Χρονιάς» και το 1973 έγινε η πρώτη πρόεδρος της Ένωσης Γυναικείου Τένις. Η King ίδρυσε επίσης ένα αθλητικό ίδρυμα, ένα πρωτάθλημα τένις για ομάδες αλλά και ένα περιοδικό για γυναίκες. Το 1974, ως προπονήτρια των Philadelphia Freedoms, μιας από τις ομάδες του πρωταθλήματος, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής επαγγελματικής ομάδας μεικτού τένις.

Η «μητέρα του σύγχρονου αθλητισμού» αποσύρθηκε από το τένις με 39 τίτλους Grand Slam στην καριέρα της. Παρέμεινε ενεργή ως προπονήτρια, σχολιάστρια και υπέρμαχος του γυναικείου αθλητισμού και άλλων σκοπών. Το 2006, το USTA National Tennis Center, έδρα του U.S. Open, μετονομάστηκε προς τιμήν της King. Κατά τη διάρκεια της τελετής αφιέρωσης, ο μεγάλος τενίστας John McEnroe αποκάλεσε την King «το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του γυναικείου αθλητισμού».

Ο αγώνας του 1973 έγινε ταινία του 2017 με πρωταγωνιστές την Emma Stone και τον Steve Carell.