Κοσμος

Πάνω από 100 Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τον Τραμπ «ακατάλληλο»

Υπογράφουν στελέχη των κυβερνήσεων Ρίγκαν, Μπους πρεσβύτερου και Μπους νεότερου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tραμπ: Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «ακατάλληλο» 

Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής υποστήριξαν την Τετάρτη την Καμάλα Χάρις για την προεδρία σε κοινή επιστολή, χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ «ακατάλληλο να υπηρετήσει» άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο.

Πρώην αξιωματούχοι από τις προεδρικές διοικήσεις των Ρεπουμπλικάνων Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Χ. Μπους, Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χάρις, την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν οι πρώην υπουργοί Άμυνας Γουίλιαμ Κόεν και Τσακ Χέιγκελ, οι οποίοι υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα αντίστοιχα. Άλλοι περιλαμβάνουν τον Γουίλιαμ Γουέμπστερ, πρώην διευθυντή της CIA και του FBI επί των κυβερνήσεων Ρίγκαν και της πρώτης κυβέρνησης Μπους, καθώς και τον Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντή της CIA και της NSA επί των νεότερων κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ως πρόεδρος, προώθησε το καθημερινό χάος στην κυβέρνηση, επαίνεσε τους εχθρούς μας και υπονόμευσε τους συμμάχους μας, πολιτικοποίησε τον στρατό και υποτίμησε τους βετεράνους μας, έθεσε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόδωσε τις αξίες μας, τη δημοκρατία και το ιδρυτικό έγγραφο αυτής της χώρας», προστίθεται στην επιστολή.

Επισημαίνοντας την εμπλοκή του Τραμπ στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, την «ευαισθησία του στην κολακεία και τη χειραγώγηση» από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και τη «χαοτική λήψη αποφάσεων για την εθνική ασφάλεια», οι πρώην αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον Τραμπ ακατάλληλο να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος ή σε «οποιοδήποτε αξίωμα δημόσιας εμπιστοσύνης».

Μεταξύ πολλών πρώην αξιωματούχων του Τραμπ που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνονται ο Μαρκ Χάρβεϊ, πρώην ειδικός βοηθός του προέδρου, και η Ελίζαμπεθ Νόιμαν, πρώην βοηθός υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια χούφτα Ρεπουμπλικάνοι έχουν περάσει τις κομματικές γραμμές για να υποστηρίξουν τη Χάρις, συμπεριλαμβανομένης της πρώην εκπροσώπου της Βιρτζίνια Μπάρμπαρα Κόμστοκ. Σε συνέντευξή της στο CNN, η Κόμστοκ εξήγησε την απόφασή της, λέγοντας: «Μετά την 6η Ιανουαρίου, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επί τέσσερα χρόνια να αναγνωρίσει ότι έχασε [τις εκλογές του 2020], και τις απειλές του κατά της δημοκρατίας, νομίζω ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα».

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί που έχουν υποστηρίξει τη Χάρις περιλαμβάνουν τον Αλμπέρτο Γκονζάλες, έναν Ρεπουμπλικανό γενικό εισαγγελέα που υπηρέτησε επί κυβέρνησης Μπους, τον πρώην εκπρόσωπο του Ιλινόις Άνταμ Κίνζινγκερ, καθώς και την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Τραμπ Στέφανι Γκρίσαμ και τον διευθυντή επικοινωνίας Άντονι Σκαραμούτσι.

Πηγή: Guardian