Κοσμος

HΠΑ: Οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα ξεπερνούν εκείνες του Ψυχρού Πολέμου

Τι είπε σχετικά το νο.2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

HΠΑ: Οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα ξεπερνούν εκείνες του Ψυχρού Πολέμου

Οι προκλήσεις που θέτει στις ΗΠΑ η Κίνα ξεπερνούν εκείνες του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι η υποστήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας προέρχεται απευθείας από την ηγεσία της.

Ο Κάμπελ δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να διατηρήσει μια διακομματική εστίαση στην Κίνα και να επιταχύνει την ταχύτητα της ναυπηγικής ναυπηγικής των ΗΠΑ και την ικανότητα της αμερικανικής αμυντικής κατασκευαστικής βάσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ρητά ότι δεν επιδιώκει έναν ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, αλλά όλο και περισσότεροι αναλυτές και μέλη του Κογκρέσου λένε ότι ο κλιμακούμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μοιάζει με ένα διαφορετικό αλλά νέο στυλ ψυχρού πολέμου.

«Ειλικρινά, ο Ψυχρός Πόλεμος ωχριά μπροστά στις πολύπλευρες προκλήσεις που παρουσιάζει η Κίνα. Δεν είναι μόνο οι στρατιωτικές προκλήσεις. Είναι σε όλους τους τομείς. Είναι στον Παγκόσμιο Νότο. Είναι στην τεχνολογία», δήλωσε ο Κάμπελ.

Οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, έχουν δημιουργήσει περισπασμούς στις προσπάθειες του Μπάιντεν να επικεντρωθεί στην Κίνα και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο Μπάιντεν ορκίστηκε στις αρχές της διακυβέρνησής του να μην αφήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποσχέθηκαν τον Μάιο μια «νέα εποχή» εταιρικής σχέσης και χαρακτήρισαν την Ουάσινγκτον ως επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Κάμπελ, ο νούμερο 2 διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η αύξηση της παραγωγής πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την επόμενη δεκαετία. «Αυτή είναι μια ναυτική εποχή», δήλωσε ο Κάμπελ. «Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να επιταχύνει. Πρέπει να επιταχύνουμε μαζί του», είπε.

Ο Κάμπελ, ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα για να παράσχει στους συμμάχους λεπτομέρειες σχετικά με την «ουσιαστική υποστήριξη» της Κίνας προς τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία σε αντάλλαγμα υποστηρίζει το Πεκίνο με τεχνολογία υποβρυχίων και πυραύλων.

«Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι προέρχεται από την κορυφή», δήλωσε ο Κάμπελ, αναφερόμενος στην υποστήριξη των ανώτερων Κινέζων ηγετών προς τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει υποστηρίξει τη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters