Κοσμος

Η διαδρομή των «μοιραίων» βομβητών της Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν μέχρι τη Βουδαπέστη

3.000 συσκευές εξερράγησαν όταν έλαβαν κωδικοποιημένο μήνυμα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Xεζμπολάχ: Τα ίχνη της έκρηξης των βομβητών οδηγούν από την Ταϊβάν μέχρι τη Βουδαπέστη

Η πυροδότηση χιλιάδων βομβητών με στόχο τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο άφησε πίσω της μια μυστηριώδη διαδρομή από την Ταϊβάν μέχρι την Ουγγαρία, ενώ αύξησε τις ανησυχίες για άλλον έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση και το Ισραήλ.

Η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που έχει μακρά ιστορία διενέργειας επιχειρήσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη πηγή στο Reuters.

Η επιχείρηση ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφαλείας της Χεζμπολάχ που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες βομβητές να εκραγούν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών μαχητών της οργάνωσης και του πρεσβευτή του Ιράν στη Βηρυτό.

Η πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να ανταπαντήσει στο Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές εμπλέκονται σε διασυνοριακές εχθροπραξίες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ενώ ο πόλεμος στη Γάζα είναι το κύριο σημείο όπου εστιάζει το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς, οι εχθροπραξίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν πυροδοτήσει φόβους για περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

«Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Όμως δεδομένης της κλίμακας, του αντίκτυπου στις οικογένειες, στους πολίτες, θα υπάρξει πίεση για ισχυρότερη απάντηση», δήλωσε ο Μοχάναντ Χάγκε Άλι του Carnegie Middle East Center.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της πως «η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για να υποστηρίξει τη Γάζα, τον λαό της και την αντίστασή του που είναι ένας διακριτός δρόμος από τη σκληρή τιμωρία που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει ως απάντηση στη σφαγή που έκανε την Τρίτη».

Η συνωμοσία φαίνεται να εξυφαινόταν εδώ και μήνες, δήλωσαν αρκετές πηγές στο Reuters. Έπεται μιας σειράς δολοφονιών διοικητών και ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς η ευθύνη για τις οποίες αποδίδεται στο Ισραήλ αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Τα ίχνη οδηγούν στη Βουδαπέστη

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι όπως λένε αρκετές πηγές εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στην Ευρώπη που η Gold Apollo κατονόμασε σε μια ανακοίνωση ως BAC.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο το δικό μας εμπορικό σήμα πάνω», δήλωσε σήμερα ο Χσου στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρίας στην πόλη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν.

Η δηλωμένη διεύθυνση της BAC Consulting στη Βουδαπέστη είναι ένα κτήριο σε δρόμο προαστίου στο οποίο υπάρχουν κυρίως κατοικίες. Η επωνυμία της εταιρίας αναγράφεται σε μια κόλλα A4 κολλημένη στη γυάλινη πόρτα του κτηρίου.

Ένας άνθρωπος στο κτήριο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η BAC Consulting είναι καταχωρισμένη στη διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn πως έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες οργανώσεις περιλαμβανομένης της UNESCO. Δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Reuters.

Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως ένα χαμηλής τεχνολογίας μέσο επικοινωνίας στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ,

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ στο στάδιο της παραγωγής τους.

Η πηγή δήλωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.

Η ισραηλινή Μοσάντ, φημίζεται για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960 με την παράτολμη απαγωγή του ναζί Άντολφ Άιχμαν. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία φέρεται να είχε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις και για τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με πολυβόλο που ενεργοποιήθηκε από απόσταση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει προσώρας σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Αποτυχία ασφαλείας

Η Χεζμπολάχ επλήγη από την επίθεση, από την οποία μαχητές και άλλοι τραυματίστηκαν, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ή σκοτώθηκαν. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε πως η πυροδότηση ήταν η μεγαλύτερη "παραβίαση ασφαλείας" στην ιστορία της οργάνωσης.

Σε τηλεοπτική ομιλία στις 13 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χασάν Νασράλα είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους υποστηρικτές της πως τα τηλέφωνά τους ήταν πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι θα έπρεπε να τα καταστρέψουν, να τα θάψουν ή να κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί.

Αντ' αυτού, η Χεζμπολάχ επέλεξε να διανείμει βομβητές σε μέλη της στα διάφορα παραρτήματα της οργάνωσης -- από μαχητές μέχρι υγειονομικούς που εργάζονταν στις υπηρεσίες αρωγής της.

Οι εκρήξεις ακρωτηρίασαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πλάνα από νοσοκομεία που εξέτασε το Reuters. Άνδρες τραυματίες έφεραν τραύματα διαφόρων βαθμών στο πρόσωπο, είχαν χάσει δάχτυλα και είχαν μεγάλες πληγές στο ισχίο, κοντά στο σημείο όπου είναι πιθανόν να είχαν περασμένους τους βομβητές.

Ομοβροντία πυραύλων της Χεζμπολάχ την επομένη της 7ης Οκτωβρίου άνοιξε την πιο πρόσφατη φάση της σύγκρουσης και από τότε σημειώνονται καθημερινά ανταλλαγές ρουκετών, πυρών πυροβολικού και πυραύλων, με ισραηλινά μαχητικά να πραγματοποιούν πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τη Δευτέρα πως το παράθυρο κλείνει για μια διπλωματική επίλυση στην αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ.

Πηγή: Reuters