Κοσμος

Οι celebrities «ψηφίζουν»: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ;

Η Τέιλορ Σουίφτ προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση αλλά οι λαμπερές λίστες υπέρ των δύο υποψήφιων προέδρων περιλαμβάνουν πολλά μεγάλα ονόματα

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ και της μουσικής βιομηχανίας έχουν ήδη ταχθεί είτε υπέρ της Κάμαλα Χάρις, είτε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Ας δούμε τις λαμπερές λίστες.

Δεκάδες celebrities στις ΗΠΑ «παίρνουν μέρος» στην προεδρική κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας με διαφόρους τρόπους τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Η πλέον πρόσφατη δήλωση υποστήριξης ήρθε από την ποπ σταρ Μπίλι Άιλις, που μαζί με τον αδελφό της Finneas έφτιαξαν την Τρίτη (17/9) ένα βίντεο δηλώνοντας ότι τάσσονται υπέρ της Κάμαλα Χάρις «επειδή αγωνίζεται για να προστατεύσει την αναπαραγωγική μας ελευθερία, τον πλανήτη μας και τη δημοκρατία μας».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Λας Βέγκας την Παρασκευή (13/9), ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον σταρ της ρεγκετόν Νίκι Τζαμ για την υποστήριξή του, αφού αρχικά τον είχε μπερδέψει με κάποια «καυτή Νίκι»...

Αλλά η πιο σημαντική υποστήριξη από σταρ που προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αναστάτωση είναι εκείνη του κορυφαίου ινδάλματος της ποπ Τέιλορ Σουίφτ που τάχθηκε στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις με μια ανάρτηση στο Instagram το βράδυ της περασμένης Τρίτης, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του debate μεταξύ των δύο υποψηφίων. Στη φωτογραφία που ανέβασε, κρατούσε τη γάτα της... κλείνοντας το μάτι σε όλες τις «γατομάνες» - οι οποίες στο πρόσωπο της υποψήφιας των Δημοκρατικών δέχονται σεξιστική επίθεση από το στρατόπεδο Τραμπ που έχει στοχοποιήσει την αντιπρόεδρο επειδή δεν έχει παιδιά, αλλά γάτες...

Mural της Τέιλορ Σουίφτ στο Λονδίνο ©ANDY RAIN/EPA

Ποιες άλλες διασημότητες υποστηρίζουν την Κάμαλα Χάρις

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ είχαν ήδη ταχθεί υπέρ του Μπάιντεν πριν ακόμα αποχωρήσει από την κούρσα, ενώ τώρα έχουν στρέψει την υποστήριξή τους στην Κάμαλα Χάρις.

Η Ολίβια Ροντρίγκο υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ένα βίντεο από μια ομιλία όπου η αντιπρόεδρος υποσχέθηκε να «σταματήσει τις ακραίες απαγορεύσεις των αμβλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος με άρθρο στους New York Times κάλεσε τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, υποστήριξε την Χάρις, ενώ η Μπάρμπρα Στρέιζαντ είπε ότι θα στηρίξει την Χάρις λόγω της δέσμευσής της να αγωνιστεί για την αναπαραραγωγική ελευθερία.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ © ΕΡΑ/FABIO FRUSTACI

Ο μουσικός Τζον Λέτζεντ, ο οποίος εμφανίστηκε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2024, δημοσίευσε ότι είναι έτοιμος για την προεδρία της Κάμαλα Χάρις. Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι, ο δημιουργός του «West Wing», Ααρών Σόρκιν, ο σκηνοθέτης Κεν Μπέρνς και ο πρωταγωνιστής των Star Wars, Μαρκ Χάμιλ υποστηρίζουν την Χάρις, μαζί με τις ηθοποιούς Ρόζι Ο' Ντόνελ και Τζέιμι Λι Κέρτις.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος συμμετείχε σε μια διαφήμιση για την εκστρατεία του Μπάιντεν, επαίνεσε τον «ανιδιοτελή πατριωτισμό» του προέδρου σε μια δήλωση που δεν ανέφερε την Χάρις, αλλά είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για τη χώρα μας από το να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο © ΕΡΑ/OLGA FEDOROVA

Η ράπερ Cardi B, η οποία τον Μάιο είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε τον Μπάιντεν, πρόσφατα έγραψε στο Twitter: «AHAHAHAHA LETS GOOOOO I TOLD YALLL KAMALA WAS SUPPOSED TO BE THE 2024 candidate». Η ποπ μουσικός Κέσα είπε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει την Χάρις τον Νοέμβριο και, όταν ρωτήθηκε για τον Βανς, απάντησε «f*** that man». Η Μπιγιονσέ δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την Χάρις, αλλά έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσει το τραγούδι της «Freedom» στην προεκλογική της καμπάνια.

Η ηθοποιός του «Sex in the City» και πρώην υποψήφια κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Σίνθια Νίξον, υποστήριξε την Κάμαλα Χάρις και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, σε μια ανάρτηση που έγραφε: «I’m Walzing on air!».

Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κούμπαν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει του Μπάιντεν, έχει επίσης υποστηρίξει την Χάρις και τον Τιμ Γουόλζ.

Οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον και Λιν-Μανουέλ Μιράντα θα παρευρεθούν σε έρανο στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για να υποστηρίξουν το δίδυμο Κάμαλα Χάρις - Τιμ Γουόλζ, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac, Στίβι Νικς δεν κατονόμασε έναν συγκεκριμένο υποψήφιο όταν ενθάρρυνε τους ακόλουθούς της να ψηφίσουν σε μια ανάρτηση στο Instagram αυτή την εβδομάδα, αλλά υπέγραψε το μήνυμά της γράφοντας «Childless Dog Lady».

Ποιες άλλες διασημότητες υποστηρίζουν τον Τραμπ

Ο πρώην επαγγελματίας παλαιστής Χαλκ Χόγκαν έσκισε τα ρούχα του ενώ βρισκόταν στη σκηνή στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα για να αποκαλύψει ένα μπλουζάκι υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ-Βανς και αποκάλεσε τον Τραμπ τον «ήρωά» του και τον «μεγαλύτερο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πρώην επαγγελματίας παλαιστής Χαλκ Χόγκαν © ΕΡΑ/JUSTIN LANE

Ο μουσικός Κιντ Ροκ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Τραμπ στο παρελθόν, ενώ ανανέωσε το τραγούδι του «American Bad Ass» ώστε να περιλαμβάνει αναφορές στον Τραμπ. Ο πρόεδρος του UFC, Ντάνα Γουάιτ, αποκάλεσε τον Τραμπ τον «πιο σκληρό και ανθεκτικό άνθρωπο».

Η ράπερ Άμπερ Ρόουζ έδωσε μια ομιλία στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών για να υποστηρίξει τον Τραμπ. Οι αστέρες της κάντρι Κρις Τζανσον και Τζέισον Άλντιν εμφανίστηκαν επίσης στο συνέδριο. Ο ιδρυτής της Barstool Sports, Ντέιβ Πόρτνοϊ, τον Ιανουάριο είχε πει ότι η ψήφος υπέρ του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν είναι «μονόδρομος».

Η ράπερ Άμπερ Ρόουζ © ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ και ο Στιβ Γουίν έχουν επίσης υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο. Η ηθοποιός Ροζάν Μπαρ, μια υποστηρίκτρια του Τραμπ εδώ και χρόνια κατέκρινε την υποστήριξη του Μαρκ Κούμπαν υπέρ της Χάρις και χαρακτήρισε την επιλογή του αντιπροέδρου Τιμ Γουόλζ ως «άλλος ένας λόγος που η Κάμαλα Χάρις είναι μια καταστροφή».

Η ράπερ Αζέλια Μπανκς πέρυσι είπε ότι θα ψήφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και εμφανίστηκε σε συγκέντρωσή του στη Φλόριντα αυτό το καλοκαίρι. Ο ηθοποιός Γιον Βόιτ έχει υπερασπιστεί τον Τραμπ σε πολλές περιπτώσεις.

Η ράπερ Αζέλια Μπανκς © ΕΡΑ/KATRINE EMILIE ANDERSEN

Το τραγούδι του 2023 του 50 Cent, «Many Men (Wish Death)» άρχισε να γίνεται δημοφιλές στο διαδίκτυο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ο ράπερ απάντησε τοποθετώντας το πρόσωπο του Τραμπ στο εξώφυλλο του «Get Rich or Die Tryin». Αν και είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί αυτό ως επίσημη υποστήριξη, όντως φάνηκε να τάσσεται υπέρ του Τραμπ το 2020 πριν τελικά υποχωρήσει. Άλλες διασημότητες που έχουν υποστηρίξει τον Τραμπ στο παρελθόν, αλλά δεν το έχουν επαναλάβει επίσημα ακόμα είναι οι Λιλ Γουέιν και ο σταρ του «Happy Days» Σκοτ ​​Μπάιο.

«Μην χρησιμοποιείς τα τραγούδια μας»

Βέβαια, υπάρχουν και οι καλλιτέχνες που έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να μην χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του· ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι ABBA.

Οι Foo Fighters ανακοίνωσαν ότι η χρήση του τραγουδιού τους «My Hero» κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου δεν ήταν εξουσιοδοτημένη.

Φασίστες αποκάλεσε ο Τζακ Γουάιτ τον Τραμπ και την ομάδα του και τους απαγόρευσε τη χρήση του «Seven Nation Army».