Κοσμος

Λίβανος: Μπαράζ εκρήξεων σε συσκευές ασυρματης επικοινωνίας της Χεζμπολάχ - 2.800 τραυματίες, 9 νεκροι

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λίβανος: Χιλιάδες τραυματίες από έκρηξη βομβητών της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.750, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ, γιατροί και ο απεσταλμένος του Ιράν στη Βηρυτό, τραυματίστηκαν την Τρίτη, όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας και ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδίκασε την έκρηξη των βομβητών ως «ισραηλινή επίθεση». Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για τις εκρήξεις των βομβητών και δήλωσε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του».

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις ερωτήσεις του Reuters.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» που είχε υποστεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στη χειρότερη τέτοια κλιμάκωση εδώ και χρόνια.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο μαχητές της. Το τρίτο άτομο που σκοτώθηκε ήταν ένα κορίτσι, ανέφερε, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια των εκρήξεων.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, ανέφερε η οργάνωση.

Το κύμα των εκρήξεων διήρκεσε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν περίπου στις 15:45 τοπική ώρα. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι μηχανισμοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου χαρακτήρισε τις εκρήξεις «επικίνδυνη και σκόπιμη ισραηλινή κλιμάκωση», η οποία, όπως είπε, «συνοδεύεται από ισραηλινές απειλές για επέκταση του πολέμου προς τον Λίβανο σε μεγάλη κλίμακα».

Οι λιβανέζικες δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας δήλωσαν ότι ένας αριθμός συσκευών ασύρματης επικοινωνίας πυροδοτήθηκε σε ολόκληρο τον Λίβανο, ιδίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές που πυροδοτήθηκαν ήταν το τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας.

Λίβανος: Χιλιάδες τραυματίες

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι 2.750 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, 200 από αυτούς σοβαρά.

Πολλοί από τους τραυματίες ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ που είναι γιοι κορυφαίων αξιωματούχων της ένοπλης οργάνωσης, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters. Ένας από τους μαχητές που σκοτώθηκαν ήταν ο γιος ενός μέλους του λιβανέζικου κοινοβουλίου της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ, είπαν.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, υπέστη «επιφανειακό τραυματισμό» από έκρηξη βομβητή και νοσηλεύεται υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο, ανέφερε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την αναφορά.

Νωρίτερα την Τρίτη, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε ότι απέτρεψε σχέδιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ να δολοφονήσει πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της άμυνας τις επόμενες ημέρες.

Η υπηρεσία Shin Bet, η οποία δεν κατονόμασε τον αξιωματούχο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε κατασχέσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με ένα σύστημα τηλεπυροδότησης, με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου και μιας φωτογραφικής μηχανής που η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να λειτουργήσει από τον Λίβανο.

Η Shin Bet δήλωσε ότι η απόπειρα επίθεσης ήταν παρόμοια με ένα σχέδιο της Χεζμπολάχ που αποτράπηκε στο Τελ Αβίβ πριν από ένα χρόνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει την ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, αλλά ότι μόνο ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα σταματήσει τις διασυνοριακές συγκρούσεις. Οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα παραμένουν αδιέξοδες μετά από μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ουρλιαχτά από πόνους

Μετά τις εκρήξεις της Τρίτης, δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι μηχανισμοί εξερράγησαν επίσης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Στο νοσοκομείο του Όρους Λίβανος, δημοσιογράφος του Reuters είδε μοτοσικλέτες να σπεύδουν στα επείγοντα, όπου άνθρωποι με ματωμένα χέρια ούρλιαζαν από τον πόνο.

Ομάδες ανθρώπων συνωστίζονταν στην είσοδο κτιρίων για να ελέγξουν ανθρώπους που γνώριζαν και μπορεί να είχαν τραυματιστεί, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Οι περιφερειακοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί μετέφεραν πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που έδειχναν να εκρήγνυται αυθόρμητα κάτι που φαινόταν να είναι μια μικρή φορητή συσκευή τοποθετημένη δίπλα σε ταμείο παντοπωλείου όπου ένα άτομο πλήρωνε.

Σε άλλα πλάνα, μια έκρηξη φάνηκε να βγάζει νοκ άουτ κάποιον που βρισκόταν σε πάγκο με φρούτα σε περιοχή της αγοράς.

Το κέντρο επιχειρήσεων κρίσης του Λιβάνου, το οποίο διοικείται από το υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους ιατρούς να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα νοσοκομεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μαζικού αριθμού τραυματιών που προσέρχονται για επείγουσα περίθαλψη. Είπε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βομβητές.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου δήλωσε ότι περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 άτομα επείγοντος ιατρικού προσωπικού στάλθηκαν για να βοηθήσουν στην εκκένωση των θυμάτων.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς κατά του Ισραήλ που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν έκτοτε συνεχώς πυρά, αποφεύγοντας όμως μια μεγάλη κλιμάκωση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την Τρίτη, το Ισραήλ πρόσθεσε στους επίσημους πολεμικούς του στόχους την ασφαλή επιστροφή των πολιτών του που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Πηγή: Reuters